Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Leefbaarheid en sociale cohesie, Mobiliteit en ruimte

Projectgegevens

Naam project
Gele Lishof
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woningen en appartementen
Adres
Gele Lishof 1 - 70
Plaats
Heerhugowaard
Gemeente
Heerhugowaard
Gerealiseerd in
2015-2016

Algemene toelichting op het project

De stedenbouwkundige opzet voor De Draai bestaat uit beschutte woonbuurten met daarbinnen een mix van types woningen binnen een raamwerk van water, verkeer en groen. Om deze mix qua dichtheid en programma mogelijk te maken, komen op markante plekken compacte woonbuurten met de nadruk op appartementen en compacte grondgebonden typologieën, de zgn. ‘specials’ voor. De woningen binnen deze ‘specials’ dienen op subtiele wijze te reageren op locatie specifieke omstandigheden zoals water, hoogteverschillen, de aanwezigheid van bestaande bomen, het park etc. Zij werken als oriëntatiepunten en zijn gelegen aan de grotere open ruimtes, zoals het open water en het centrale park.

De compacte waterrijken hebben harde bebouwingsranden met een stenig karakter. De bebouwing kan direct aan het water staan of een ontsluiting aan de buitenzijde hebben. De binnenwereld van het compacte waterrijk vormt een contrast met de buitenzijde. Dit kan collectief, openbaar of privé zijn. Het parkeren moet zoveel mogelijk onder het maaiveld, inpandig of onder een dek worden opgelost. Zo ontstaan er compacte woonbuurten met een hogere gemiddelde dichtheid van 60 - 80 woningen/ha.

Ontwikkelaar Diemeer Vastgoed ontwierp voor Belle-Vue Wonen, en met name voor de doelgroep starters en senioren, een plan voor ‘special’ de Gele Lishof. Door intensieve workshops met de gemeente, stedenbouwers en architect is een hoogwaardige, compacte woonomgeving ontstaan met grondgebonden woningen en een kleinschalig appartementencomplex. De ruime woningen zijn duurzaam en gasloos, allen voorzien van een individuele warmtepompinstallatie, en gelegen op zowel de begane grond (gelijkvloers) als op de eerste/tweede verdieping, met respectievelijk een tuin en een daktuin. Het parkeren is inpandig opgelost.

De woningen zijn zoveel mogelijk georiënteerd op het water aan drie zijden en het Oosterpark aan de oostzijde. De materialen en het ontwerp van de woningen zijn aus einem Guss ('uit één bron'), met veel aandacht voor metselwerkverbindingen en gevelopeningen die op de omgeving reageren. De visuele relaties zijn wederkerig: het appartementencomplex fungeert als een herkenningspunt in de buurt en is zichtbaar vanaf het park, over de lange lijnen van het water en de recreatieve paden. De openbare ruimte is ontworpen als binnenplaats met duidelijke materialisatie en een centrale ontmoetingsplaats in het hart.

Indiener

Naam indiener
D. Diemeer

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
D. Diemeer, M. Korth (Korth Tielens Architecten), J. Nijveldt (Karres+Brands), J. Bruijn en P. Wieman (Gemeente Heerhugowaard)

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Diemeer Vastgoed Management

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Karres+Brands, Gemeente Heerhugowaard (projectteam De Draai), Korth Tielens Architecten, Pagter Bouwconstructies, Schouten Techniek, Bot Bouwgroep, De Geus Bouw, Aannemingsbedrijf Offeringa, Diemeer Vastgoed Management
Naam fotograaf
Ed Kuiper Fotografie

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending