NOMINATIE
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2018
MOOI NOORD-HOLLAND
Hergebruik en herbestemming

Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Energie, klimaat en duurzaamheid, Herbestemming en hergebruik

Projectgegevens

Naam project
Fort K'IJK
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Bezoekerscentrum Stelling van Amsterdam in combinatie met een woon-trainingscentrum voor jong-volwassenen met autisme
Adres
Lagendijk 22
Plaats
Uitgeest
Gemeente
Uitgeest
Gerealiseerd in
Oktober 2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
4000 m2
Bouwsom (euro)
4.800.000

Algemene toelichting op het project

 

Fort K'IJK is samen met de Kijkkoepel genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2018. Klik hier voor meer informatie over de Kijkkoepel.

Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest is door Provincie Noord-Holland aangewezen voor het ontwikkelen van een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam. Het bezoekerscentrum heeft als sterke punten dat het de cultuur- en landschapsbeleving van de Stelling van Amsterdam koppelt aan een sociale en economische functie voor de regio.

Bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam

Het fort werd in oktober 2017 officieel geopend door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. In belevingscentrum Fort K'IJK, ontwikkeld door Landschap Noord-Holland, komen ‘Natuur & Landschap binnen de Stelling van Amsterdam’ tot leven. Beleef hier hoe de stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. 'Kijken wordt zien' tijdens uw bezoek. Hoe werd een fort gebouwd, geheim gehouden? Ervaar de inundatie. Landschap: welke bewegingen zijn er in de natuur, onzichtbare natuur, zeldzame natuur. En wat zijn de toekomstdromen voor de stelling? Volg de Stellinglijn als bron van alle verhalen en neem zelf deel aan dit verhaal! Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen u via de audiotour mee op reis. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen.

Duurzame samenwerking binnen het netwerk

De sociale, commerciële, recreatieve en informatieve functies in het fort versterken elkaar. Samenwerking met De Heeren van Zorg vindt plaats op het gebied van bezoekersontvangst en kleinschalige horeca. In een deel van het fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of een opstap naar werk. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureerde en verbouwde het fort met financiering van Provincie Noord-Holland.

Deze plek is duurzaam

Eigenaar Stadsherstel Amsterdam laat in Fort K'IJK zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's.

 

 

Fort K'IJK is samen met de Kijkkoepel genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2018. Klik hier voor meer informatie over de Kijkkoepel.

Indiener

Naam indiener
Sabine van Keulen, Landschap Noord-Holland

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Hooyschuur architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jeroen Hooyschuur

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stadsherstel Amsterdam

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
The Care Factory, De Heeren van Zorg, TINKER Imagineers, het Amsterdam Museum
Naam gebruiker
De Heeren van Zorg
Naam fotograaf
Diversen, die naamgeving bestand

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF