Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Foeliestraat 2-4
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Appartementengebouw met commerciƫle plint
Adres
Foeliestraat 2-4
Plaats
Amsterdam Centrum
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
783 m2
Bouwsom (euro)
EUR 2.000.000

Algemene toelichting op het project

Daar waar historisch Amsterdam en de moderne stad elkaar ontmoeten staat een gebouw dat zowel contrasteert als opgaat in haar omgeving. Achter een bakstenen en betonnen raster, kijken zes appartementen weids uit over de zestiende-eeuwse stad, met het Scheepvaartmuseum als hoogtepunt. Zonder hierbij gestoord te worden door het voorbijrazende verkeer. Omarmd door een VOC-pakhuis respecteert het gebouw zijn historische context. Het is een hedendaags verlengstuk van het pakhuis. De horizontale betonnen gevelbalken refereren aan de houten balken in de kopgevel van het monument. Tegelijkertijd ontstaat dankzij de symmetrische opbouw en het raster met diepe neggen dat over de kap tot in de nok is doorgezet, een eenduidig gebaar. De gesloten delen in de voorgevel weren het geluid. Hierdoor kan de gevel erachter grotendeels uit glas bestaan. Een deel van de gevelhoge glazengevel is te openen door ramen achter de penanten te schuiven. In de plint bevinden zich een bedrijfsruimte en de fietsenstalling. Om de woningen erboven ook aan de achterzijde te voorzien van daglicht en niet tegen het achtergelegen monument aan te bouwen, is bovenop de begane grond een smalle patio gemaakt. Zo ferm als het gebaar is, zo zorgvuldig is nagedacht over elk detail van Foeliestraat 2-4. Zo is het huisnummer meegenomen in het beton. En is er gemetseld met de kopse kanten en strekken van de bakstenen. Door het gebouw op een sokkel te plaatsen is het hoogteverschil subtiel opgelost. Het gebouw is volledig verduurzaamd. De bron is uitgevoerd met energiepalen. Dit zijn palen waarbij warmtewisselaars in de funderingspalen zijn geplaatst. Hierop zijn aangesloten de warmtepompen in een energiecentrale met daarbij tevens de warmwatervoorziening met zonneboilers, in de appartementen een warmteterugwinning voor de ventilatie, de verwarming in alle vertrekken met vloerverwarming waarmee ook gekoeld kan worden, en er zijn zonnepanelen geplaatst op het dak. De indeling is flexibel. Er zijn in de toekomst verschillende indelingsmogelijkheden die vooraf bedacht zijn.

Indiener

Naam indiener
Ronald Janssen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Ronald Janssen Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ronald Janssen / Daan Foks

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Buro Amsterdam

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Kondor Wessels / Kooij & Dekker / Rebra Ecensy / Cauberg Huygen / Rijms / Bouwstart
Naam fotograaf
Sebastian van Damme

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending