Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Herbestemming en hergebruik, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Energieneutrale kangoeroewoning
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Kangoeroe woning
Adres
Kostverlorenstraat 102
Plaats
Zandvoort
Gemeente
Zandvoort
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
85
Bouwsom (euro)
150.000

Algemene toelichting op het project

Energie neutrale kangoeroewoning bij monumentale villa

Een monumentale villa uit 1905 is gesitueerd aan de binnenduinrand van Zandvoort. Voor de langstlevende grootouder is zelfstandige woonruimte aan huis gecreëerd met behoud van privacy. De architectuur van het bijgebouw heeft een eigentijdse signatuur maar kleuren en materialen voegen zich naar het hoofdgebouw. De gebouwen zijn verbonden door een bestaande poort waar vroeger schuren gesitueerd waren. Het stucwerk en de plint zetten zich voort in het nieuwe gebouw en gaan over in glazen puien. De zinken kap wordt doorgezet in de overige gevels. Een dubbel hoge pui en vide zorgen voor een oriëntatie op het duin en de tuin, en niet op de villa. Het gebouw is verdiept aangelegd en heeft een privétuin die lager ligt. Keerwanden van antraciet beton vormen de begrenzing van het eigen terras naar de hoofdtuin met de centraal gelegen majestueuze kastanjeboom. Door gebruik te maken van de bestaande hoogteverschillen heeft ook de villa een privéterras.

De plattegronden zijn compact als bij een ‘tiny house’ waarbij een vide het woon/slaapgedeelte op de begane grond verbindt met het schildersatelier op de verdieping. De boekenkast in de vide is een eye-catcher en zorgt voor voldoende bergruimte. Op het dak van de villa bevinden zich 28 PV-panelen die voorzien in de volledige energie behoefte van de nieuwe woning. Deze is goed geïsoleerd, luchtdicht, uitgevoerd met driedubbele beglazing en voorzien van balansventilatie met warmteterugwinning. De zonneschermen zijn geïntegreerd in het ontwerp en voorkomen opwarming. T.b.v. maximaal bedieningsgemak voor de senior-bewoner is het huis voorzien van domotica. Van de 7.000 kWh die op jaarbasis wordt opgewekt is 3.900 kWh voor de transmissieverliezen, 1.000 voor warmwatervoorziening en 1.500 voor huishoudelijk gebruik.

Indiener

Naam indiener
George Polman

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
AG architecten bv
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Anouk Vermeulen en George Polman

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Anouk Vermeulen en George Polman

Betrokken partijen

Naam gebruiker
Jacobien Vermeulen-Kuipers
Naam fotograaf
Ronald Schouten Fotografie

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF