Categorie

Geschiedenis als drager, herkomstwaarde, herbestemming en hergebruik, Het DNA, de identiteit van Noord-Holland, nieuwe waarden en iconen, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en circulariteit

Projectgegevens

Naam project
Dijkvilla te Heerhugowaard
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
woonhuis
Adres
Waarddijk 8
Plaats
Heerhugowaard
Gemeente
Dijk en Waard
Gerealiseerd in
2023

Algemene toelichting op het project

Dijkvilla te Heerhugowaard In de polder van Heerhugowaard, op een locatie langs de Ringvaart, wordt een oude woning gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Voor een particuliere opdrachtgever hebben wij hier een ontwerp gemaakt voor een dijkvilla met twee bouwlagen en een souterrain. De nieuwe woning heeft een andere architectuur en bouwvolume dan het bestaande gebouw. In de huidige situatie staat de woning direct aan de smalle dijkweg, in de dijk. De nieuwe villa wordt een stuk van de dijk af geplaatst. Om de waterloop op het terrein te verbeteren, wordt om de kavel een sloot aangelegd. Het ontwerp is geĆÆnspireerd door kenmerkende gebouwen in het polderlandschap. Zoals ooit het sluiswachtershuisje, is dit huis ontworpen als een modern uitkijkpunt aan de dijk. Dit is terug te zien in de horizontale lijnen in het ontwerp, en de vele ramen, die een wijds uitzicht op de omringende polder bieden. De strakke vormentaal en de toepassing van natuurlijke, robuuste materialen in de gevel, zoals hergebruikte basalt blokken uit de Noord-Hollandse waterkering, onbehandeld hout en staal, vormen een stoere, eigentijdse variant op een traditionele typologie.

Indiener

Naam indiener
John Kerssens

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
KDRA
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
John Kerssens

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
fam. Stoop

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
inspiratieroos

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending