Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
De Wereldburger Amsterdam
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
School
Adres
Koos Vorringweg 5
Plaats
Amsterdam Nieuw-West
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
3000 m2
Bouwsom (euro)
EUR 5.000.000

Algemene toelichting op het project

Het jaren zestig gebouw getransformeerd tot een warme, open leeromgeving met een levendige aula als kloppend hart.

RVE Onderwijs Jeugd en Zorg gemeente Amsterdam, de opdrachtgever, selecteerde Moke Architecten voor het ontwerp. “Het schoolgebouw is van oorsprong een prachtig pand”, vertelt architect Gianni Cito. “Door ondoordachte aanpassingen en nalatig onderhoud is het de afgelopen decennia in verval geraakt. Wij hebben goed gekeken hoe we de oude glorie in ons ontwerp konden terugbrengen.”

Oude betonstructuur, houten toevoegingen

“De betonstructuur van het schoolgebouw blijft behouden”, vervolgt Cito. “We benadrukken die structuur met een metalen gevelbekleding, die de oorspronkelijke betonnen buitengevel vervangt. Grote raampartijen maken het gebouw open en licht, en geven het gevoel dat je buiten staat. Zeker aan de parkzijde is dat van grote toegevoegde waarde.” Moke Architecten breidde het schoolgebouw uit met een aula en klaslokalen. Cito: “Die toevoeging voerden we uit in hout, om een duidelijk verschil te laten zien tussen oud en nieuw.”

Prettige leeromgeving

In het hele gebouw wordt veel hout toegepast. Van de kapstokken tot de trappen en van de kasten tot de keukens. “Hout is een natuurlijk, goed te bewerken materiaal met een warme uitstraling”, zegt Cito. “Dat sluit naadloos aan op de prettige leeromgeving die we willen creëren. De drie meter brede gangen, met volop ruimte voor rustige leerplekken, dragen hier ook aan bij. Maar ook de gezellige speelhoekjes onder de trappen en de directe verbinding met de omheinde buitenspeelpaats.”

Circulair

De aula is wat Cito betreft het mooiste stukje in de school: “Een prachtige houten constructie als kloppend hart van het gebouw, met een imposante houten podiumtrap annex tribune als blikvanger. Deze plek leent zich bij uitstek voor optredens en vieringen.” De aula en trap zijn vervaardigd uit hoogwaardig circulair hout, afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Daarnaast vind je in het gebouw hergebruikte houten plafonds, Sfynx wasbakken, deuren en keukeninterieur. Cito: “In De Wereldburger leven diverse gebouwen op een volwaardige manier voort. De gemeente Amsterdam speelde hierin een belangrijke rol. Zij omarmde de circulaire gedachte volledig en deed grote inspanningen om bijvoorbeeld donorgebouwen te vinden.”

Indiener

Naam indiener
Gianni Cito

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Moke Architecten BV
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Architect; Gianni Cito projectleider; Patrick de Weerd

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Fons Baas; RVE Onderwijs Jeugd en Zorg, gemeente Amsterdam

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
LanLab landschapsarchitectuur; Pieters Bouwtechniek Hubert Kuipers
Naam gebruiker
Basisschool De Wereldburger
Naam fotograaf
Thijs Wolzak

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending