NOMINATIE
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2022
MOOI NOORD-HOLLAND
Geheugen en toekomst

Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Participatie en actief burgerschap

Projectgegevens

Naam project
De Koepel
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Mix van onderwijs, bedrijvigheid, cultuur en bioscoop
Adres
Koepelplein 1
Plaats
Haarlem
Gemeente
Haarlem
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
ca. 10.000 m2
Bouwsom (euro)
ca. EUR 22.000.000 (bouw- en ontwikkelingskosten)

Algemene toelichting op het project

Het Rijksmonument De Koepel is open en teruggegeven aan de stad Haarlem

Renovatie/herbestemming van de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem kende een lang en veel bewogen, maar succesvol traject. Stichting Panopticon wilde de Koepel ‘teruggeven’ aan de stad. De Stichting kwam met het idee de Koepel in te vullen met een mix van onderwijs, bedrijvigheid, cultuur en bioscoop. De bijgebouwen werden ingevuld met een boetiekhotel, een restaurant en woningbouw. Onder het motto ‘Open de Koepel’ is dit uiteindelijk gelukt. De vorm van het bestaande gebouw is leidend geweest voor het zoeken van de passende functies. Het monumentale gebouw is te allen tijde leidend. Hierdoor kan het ook zoveel als mogelijk in haar waarden gelaten worden en zo veilig worden gesteld voor toekomstige generaties. Functie volgt dus letterlijk de vorm. Het nieuwe gebruik heet niet voor niets ‘Open de Koepel’ en is drager van een complete gebiedsontwikkeling vlakbij het centrum van Haarlem, net over het Spaarne. De bouw en ontwikkelingskosten waren ca. 22 miljoen voor totaal ca. 10.000 m2. Het eigendom is een CV met participanten met een maatschappelijk rendement van 4% van tenminste 10 jaar. Daarnaast zijn ook de huurders / gebruikers vanaf de initiatieffase intensief betrokken. De Koepel is en wordt ook een belangrijk ankerpunt in de door de gemeente gewenste ambitie “Sprong over het Spaarne” waarbij de wijk stedenbouwkundig meer betrokken wordt bij de “oude stad”. Het vormt de spil van de ontwikkeling van het voormalige gevangenisterrein waarbij meer dan 250 studenten- en 100 sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Met de onderwijsfunctie (University College) gaat ook een jarenlange wens van de gemeente Haarlem in vervulling om een hoger onderwijsinstelling in de stad te krijgen. Het voormalige gevangenisterrein en de voormalige gevangenis in het bijzonder zijn teruggegeven als publiek toegankelijke Huiskamer voor de stad. De renovatie laat ook zien dat het mogelijk is om met behoud van de monumentale waarden een Rijksmonument hoogwaardig te verduurzamen, waarbij het adagium dat “het Betere de vijand is van het Goede” leidend dient te zijn. De duurzaamheidsklasse is van G naar AS+++ gegaan. Open de Koepel ervaar je het best van binnenuit!

Indiener

Naam indiener
André van Stigt

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Bureau J. van Stigt
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
André van Stigt

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Open de Koepel CV

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Ontwikkeling en realisatie: HBB Groep, Constructeur: van Rossum Raadgevende Ingenieurs BV, installateur: Unica, Brandveiligheid- / bouwfysica advies: Peutz en LBP SIght
Naam gebruiker
Filmkoepel (bioscoop), Cupola XS (workspaces), LEVEL ONE (restaurant & game-museum), University College Haarlem (onderwijs), Endevour (digital marketing bureau)
Naam fotograaf
H. Kuiper (Bureau J. van Stigt)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending