Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
De Brink
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
33 zorgclusterwoningen in een woongebouw met 24 uurs zorg
Adres
Koningsbrink 2, 8-32, 38-44, 50-74, 80-86
Plaats
Julianadorp
Gemeente
Den Helder
Gerealiseerd in
2019 (oplevering januari 2020)
(Bruto) Oppervlak (m2)
4237 m2
Bouwsom (euro)
€ 4.800.000 excl btw

Algemene toelichting op het project

Ten zuidoosten van Julianadorp ontwikkelt de Helderse Bouw Kombinatie in samenwerking met de gemeente Den Helder een nieuwe woonwijk: De Willem Alexanderhof. Het stedenbouwkundig plan voor deze wijk zoekt aansluiting met het bestaande oude dorp, dat direct ten noorden van de wijk ligt, en met het landelijke karakter van de omgeving. Centraal gelegen tussen het dorp en de nieuwe wijk staat het gebouw De Brink, een woonzorggebouw met 33 wooneenheden waarin ouderen zelfstandig kunnen wonen, maar ook 24-uurs zorg kunnen ontvangen. Elke cluster heeft zijn eigen gemeenschappelijke huiskamer met een ruim balkon en haar eigen interieurthema. De bewoners herkennen hiermee hun woonomgeving door de specifieke kleurstelling, het fotobehang en de herinneringkastjes. Hoewel het gebouw is vormgegeven als een “schuurgebouw” en ondanks het forse volume van ca. 11.500 m3 schikt het zich prima in het dorpse karakter van de nieuwe wijk. De vriendelijke vormgeving van het dak en de warme landelijke uitstraling van de houten geveldelen van Cape Cod in een antracietbruine kleur maken een knipoog naar de (bollen)schuren in de landelijke omgeving. Juist deze vormgeving en kleurstelling en de sprekende “luiken” haaks op de gevel en de parcellering met de loggiabalkons doen het gebouw opvallen tussen de overwegend gemetselde dorpswoningen. Het gebouw is een verbindende factor tussen oud en nieuw en beeldbepalend aan de Brink van de nieuwe wijk. De “luiken” dienen voor zonwering en zijn tevens de voorbereiding voor aanbrengen van balkons aan het gebouw voor transformatie naar sociale appartementen. Het gebouw is voorzien van collectieve installaties voor verwarming en ventilatie. Een Brine water-warmtepomp verzorgt op basis van 10 bodemwarmtewisselaars onder het gebouw de verwarming van het gebouw. Het beperkt het gasverbruik (naverwarming) en biedt in de zomer de mogelijkheid tot passieve koeling. Daarnaast zorgen 8 zonnecollectoren en een zonneboiler voor de collectieve warmwatervoorziening. De 156 PV-panelen, welke mooi zijn ingebouwd in het dak met vlakke tuille-plat pannen, verzorgen daarbij voor een groot deel de stroomvoorziening voor deze collectieve installaties. Het schuurgebouw aan de centrale Brink geeft de buurt een typisch dorps karakter ondanks de schaal en maat….

Indiener

Naam indiener
Jacob Martens (projectmanager)

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
GeO Architecten BV
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Maarten Overtoom en Jan Verberne

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Helder Vastgoed BV

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Van Wijnen BV (aannemer in bouwteam) - Berkhout Tros adviseurs (constructeur) - Tjaden (sonderingen/geotechnisch onderzoek) - CSO (ruimtelijke onderbouwing ivm afwijking bestemmingsplan) - Ewout van Halteren (brandveiligheid en akoestiek&geluid) - Hans Koning (bestek) - Aboma (veiligheid, RIE) - Hollander Tuinadvies (terreininrichting)
Naam gebruiker
Stichting Omring
Naam fotograaf
Lex Overtoom | Fotografie&Video

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending