Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Participatie en actief burgerschap, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
CPO Sciencepark
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
16 woningen onder collectief particulier opdrachtgeverschap met een gemeenschappelijke ruimte en daktuin
Adres
Carolina MacGillavrylaan 281-299, 1098 XA
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
Opgeleverd 2019
(Bruto) Oppervlak (m2)
2840

Algemene toelichting op het project

Het Sciencepark in Amsterdam Oost huisvest grote bouwvolumes met een geringe relatie tot de openbare ruimte. Met dit gebouw wilden wij meerwaarde aan de omgeving bieden; een gebouw dat zich wel opent naar de buurt en daarmee een relatie aangaat. Daarom was het belangrijk om de plint zo transparant mogelijk uit te voeren. De plint herbergt woonwerkwoningen en een gemeenschappelijke ruimte. Om een aantal redenen werd besloten dat een overkragend volume de meest geschikte oplossing is. Dit werd voornamelijk bepaald doordat de dijk beschermd gebied is waarop niet gebouwd mag worden. Daarnaast creƫert een uitkraging aan de straatzijde een buitenruimte die ruim toegang biedt tot het gebouw. Omdat dit zou resulteren in donkere lagere verdiepingen, werden aan beide kanten geleidelijk in omvang toenemende uitkragingen aangebracht. Aan de straatzijde zijn alle appartementen van ruime balkons te voorzien. Door de balkons hier te positioneren ontstaat er een wisselwerking met de openbare ruimte. Verspringende openingen tussen de balkonplaten zorgen voor gescheiden buitenruimten en daglicht in de ondergelegen woningen. Daglichtstudies hebben de optimale locatie van deze openingen bepaald. De balkon geven koeling in de zomer en voldoende daglicht in de winter. De 16 appartementen worden bewoond door een gevarieerde groep mensen. Een belangrijk uitgangspunt was om iedereen de mogelijkheid te geven zelf de indeling te bepalen. Hiervoor werd een ritme bedacht voor de gevelopeningen en dichte vlakken dat van binnenuit zoveel mogelijk flexibiliteit biedt, terwijl de samenhang aan de buitenzijde behouden blijft. Elke gevel is vanuit de openbare ruimte zichtbaar. Dit is de reden waarom het gebouw geen duidelijke voor- en achtergevel heeft, maar een samenhangend geheel vormt. Om dit te bereiken zijn materialen toegepast, die voor alle functies in het gebouw gebruikt kunnen worden. Door de vloerranden te benadrukken ontstaat er een sterke relatie met de balkons wat de samenhang ten goede komt. Ondanks de uitdagingen die deze complexe restkavel biedt is het gelukt om een gebouw te maken dat zich goed verhoudt tot de gebouwde omgeving. Een gebouw dat aantoont dat kleine ingrepen op de juiste plek een groot positief effect kunnen hebben op de buurt.

Indiener

Naam indiener
Miriam Spierings

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Atelier van Wengerden
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jacco van Wengerden

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
CPO Sciencepark UA | Miriam Spierings

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Atelier van Wengerden, C111 vastgoedconsultancy BV., Pieters Bouwtechniek, Nieman Raadgevende Ingenieurs
Naam gebruiker
CPO Sciencepark UA | bewoners van 16 appartementen
Naam fotograaf
Yvonne Brandwijk

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending