Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Centrum Bangert & Oosterpolder
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen en winkels
Adres
De Strip
Plaats
Hoorn
Gemeente
Hoorn
Gerealiseerd in
2018

Algemene toelichting op het project

Centrum Bangert & Oosterpolder: skoftig mooi!

De wijk Bangert en Oosterpolder ligt ten noord-oosten van Hoorn tussen de dorpslinten van Blokker en Zwaag. De slogan voor deze wijk is: “tussen dorp en stad”. Voor het ontwerp van de gebouwen van het centrumgebied hebben wij de overeenkomsten en verschillen in de karakteristieken van de gebouwen in de stad Hoorn en in de omliggende dorpen onderzocht en ontwikkelden daarmee de stijl voor een dorps-stedelijk gebouw.

Naast de reeds gerealiseerde multifunctioneelgebouw De Kreek, zijn nu een supermarkt, winkels, een complex zorgappartementen en woonappartementen gebouwd. De gebouwen zijn gelegen rond een stedelijk dorpsplein, dat met een open front aan de hoofdontsluiting van de wijk – de Strip – is gesitueerd. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is het centrum vanuit de wijde omgeving te zien en is een duidelijk hoogte accent in de wijk gecreëerd.

Het ontwerp bestaat uit drie gebouwen met een heldere hoofdvorm. Een groot gebouw met zorgwoningen en de supermarkt wordt aan weerszijde vergezeld door twee kleinere gebouwen met koopappartementen en kleinere winkels. De drie gebouwen kennen een eenduidige uitstraling;

- robuust ton-sur-ton metselwerk met een verscheidenheid aan informele gevelopeningen

- kaders die gevelopeningen met elkaar verbinden, waardoor grotere vlakken in de gevel ontstaan

- dakranden met grote overstekken en gematerialiseerd met sidings zorgen voor accenten en geven de gewenste herkenbaarheid vanuit de omgeving

- een plint met winkels is herkenbaar en kent terugliggende grotere gevelopeningen met tussenliggende donker metselwerk

- ritmering van balkons met glazen hekwerk met een grasmotief als print

Tot slot zijn bergingen van het grote blok per bouwlaag georganiseerd en zijn door gevelmaterialisering en daklandschap aan de achterzijde van het gebouw herkenbaar aanwezig.

Indiener

Naam indiener
Ton van 't Hoff

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
BBHD architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ton van 't Hoff

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Woningstichting Het Grootslag

Betrokken partijen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF