Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Burgemeester Fockstraat
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouwen 112 woningen
Adres
Burgemeester Fockstraat Amsterdam
Plaats
Amsterdam Nieuw-West
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2022
(Bruto) Oppervlak (m2)
6850 m2
Bouwsom (euro)
1.900.000

Algemene toelichting op het project

Burgemeester Fockstraat - Amsterdam Nieuw-West

In maart 2020 is een start gemaakt met de hoog-niveau renovatie van de 112 Airey-woningen aan de Burgemeester Fockstraat en de Reina Prinsen Geerligstraat te Amsterdam, in opdracht van Woningstichting Rochdale. Dit complex maakt onderdeel uit van het “Van Eesteren Buitenmuseum”. Het project vormt het sluitstuk van de renovatie van de in totaal ruim 400 Aireywoningen die het hart van met beschermde stadsgezicht vormen. In de loop van 2021 zijn alle sociale huurwoningen opgeleverd. Met het aanbrengen van een volledig geïsoleerd inbouwpakket, nieuwe plattegronden en nieuwe installaties worden deze na-oorlogse systeembouw woningen voor de toekomst veilig gesteld. Niet alleen wordt het oorspronkelijke gevelbeeld hersteld, met het behalen van een (gasloos) A+ label voldoen de sociale huurwoningen aan de hedendaagse eisen. Het aansluiten op het Stadswarmtenet van Amsterdam vormt hierin een wezenlijke bijdrage. De bijzondere constructieve en architectonische karakteristieken van deze wederopbouw woningen vormen de basis voor een kwalitatief hoogwaardig en flexibel woningbouwplan. De (deels teruggekeerde) bewoners hebben inspraak gehad in de definitieve woningindeling. Er zijn diverse varianten plattegronden in het complex verwerkt. In de uitwerking zijn met name ook de akoestische maatregelen van belang. Er is nu geen sprake meer van geluidsoverlast tussen de woningen onderling. Met het restaureren en reinigen van de karakteristieke betonnen gevelplaten en met de toepassing van slanke aluminium kozijnprofielen (de oorspronkelijke stalen kozijnen waren al eerder vervangen) zijn de oorspronkelijke gevelkenmerken zoveel als mogelijk in ere hersteld. De in de oorspronkelijke kleuren uitgevoerde balkonhekken vormen een mooi accent in deze strakke gevelwanden. Met deze ingrijpende aanpak is een belangrijk deel van het van Eesteren Buitenmuseum weer in ere hersteld.

Ron Baltussen
Hooyschuur architecten & adviseurs

Indiener

Naam indiener
Ron Baltussen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Hooyschuur architecten en adviseurs
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ron Baltussen

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Woningstichting Rochdale

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Strackee / Cuaberg Huijgen
Naam gebruiker
Rochdale
Naam fotograaf
Bastiaan van 't Veer

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending