Categorie

Innovatieve ruimtelijke concepten, visies en processen, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en circulariteit, Natuur, ecologie en biodiversiteit

Projectgegevens

Naam project
Boomgaardhuis
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woonhuis
Adres
Vertrouwelijk
Plaats
Heemstede
Gemeente
Heemstede
Gerealiseerd in
2024
(Bruto) Oppervlak (m2)
310
Bouwsom (euro)
1314000

Algemene toelichting op het project

Het ontwerpen van een huis op een historisch Noord-Hollands landgoed vraagt om een specifieke visie op bouwmethodiek, inbedding en duurzaamheid. Dit heeft zich vertaald in een architectuur die zich bewust is van de rijke geschiedenis van het plot, de huidige ecologische waarden en de toekomst van duurzaam bouwen. De morfologie van de voorgevel verwijst met de mansardekap naar de lokale architectuurtraditie op het landgoed. Waar het landschap zich aan de achterzijde van het huis uitstrekt, doet het dak dat ook en maakt hier een nederig gebaar. De bakstenen muur die de moestuin omheint komt terug als een structureel element binnen en buiten het huis dat woonzones definieert, scheidt en verbindt. De wens om te ontwerpen vanuit de context en de hoge duurzaamheidsambities maakten de keuze voor lokale, biobased materialen cruciaal. Dit vereiste een disciplineoverstijgende aanpak, een nieuw soort bouwmeesterschap: als verbinder van ambachten en continue betrokkenheid in de uitvoering. We hebben een team samengesteld van een groot aantal experts en ambachtslieden in houtbouwconstructies, kalkhennep, hergebruikt metselwerk, leem, pv-panelen, terrazzo, leien en trappen. We hebben het begrip van architectuur verder verruimd door ook op kleine schaal ambacht in het ontwerp te introduceren en in samenwerking met keramist Maik Mager handgemaakte tegels ontworpen en vervaardigd die rondom de schouw in de schoorsteen zijn geĆÆntegreerd. De combinatie van kalkhennep en leemstuc, en afwezigheid van dampremmende folies, zorgen voor een gezond binnenklimaat. Het huis wordt verwarmd met een bodemwarmtepomp die wordt aangedreven door pv-panelen. Deze panelen zijn op maat en kleur gemaakt van de leien dakbedekking en zijn door een kerkkapleidekker ingedekt. High-tech ingrepen zijn alszijnde moderne ambachten in het huis verweven. Het Boomgaardhuis is onderdeel van de toekomst van het landgoed in Heemstede. Het zal net als de boomgaard en moestuin verouderen en daarmee steeds meer karakter vormen: een samenspel tussen natuur en architectuur. Het ontwerp laat een nieuwe manier van bouwen zien die de architectuur van Noord-Holland verrijkt door de specifieke en vernieuwende detaillering, de rol van de architect als bouwmeester herintroduceert en een blijvende bijdrage levert aan het bredere Nederlandse duurzaamheids- en woonklimaat. Een waardevol huis voor deze en toekomstige generaties.

Indiener

Naam indiener
Kaj van Boheemen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
EARTHbound architecture & Namelok
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Maartje Lammers, Wiegert Ambagts

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Vertrouwelijk

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Ton van Vliet Bouw BV (hoofdaannemer), Pieters Bouwtechniek (constructieadvies), Heko Spanten (houtconstructie), Freek Kranenburg (interieurbouw)
Naam fotograaf
MWA Hart Nibbrig

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending