NOMINATIE
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2022
MOOI NOORD-HOLLAND
Geheugen en toekomst

Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Bensdorp
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen, cultuur, horeca, commerciële ruimte, ondergronds parkeren
Adres
Nieuwe Spiegelstraat
Plaats
Bussum
Gemeente
Gooise Meren
Gerealiseerd in
2022
(Bruto) Oppervlak (m2)
16.800 m2

Algemene toelichting op het project

Bij het ontwerp van Bensdorp zijn het industriële karakter en de betekenis van Bensdorp voor Bussum leidend. In de loop van de geschiedenis veranderde het complex elke 10 jaar ingrijpend. Het fabrieksproces was onverbiddelijk, er werden karakteristieke gebouwen neergezet maar ook weer gesloopt en nieuwe bijgebouwd, in de laatste periode vooral dichte stalen hallen. Nadat de productie van chocolade in 2002 werd gestopt heeft de leegstand een verwoestend effect gehad. Het behoud van de karakteristiek en de ziel van Bensdorp vroeg daarom om een onorthodoxe benadering. Met een niet dogmatische maar zorgvuldige aanpak werd met zowel restauratie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw het complex van Bensdorp opnieuw tot leven gebracht. Waar mogelijk bleven de historische gebouwen behouden en hebben ze een nieuwe invulling. De buitenkant van het Brosgebouw is grotendeels in originele staat hersteld, maar het nieuwe gebruik met zes lofts vroeg ook een nieuw gezicht. Voor elke loft maakte LEVS samen met de koper een individueel ontwerp, dat optimaal gebruik maakt van de 166 tot 200 m² vloeroppervlak en 3 tot 4,40 m plafondhoogte. De begane grond met filigranen kolommen en de kelder met de kolossale steunpilaren bieden ruimte voor commerciële functies. Het markante hoofdgebouw langs het spoor, dat nog maar 20 jaar geleden deels gesloopt werd, is gereconstrueerd. Daarbij werden de karakteristieke elementen zoals de kronen, sluitstenen, gevelankers, spuwers en rozetten hergebruikt. Het restant van de oude markante schoorsteen, die een aantal jaren geleden na een zware storm instortte, heeft een markante plek gekregen aan de nieuwe entree vanaf de Nieuwe Spiegelstraat waar hij ons aan de broosheid van industrieel erfgoed herinnert.

De nieuwbouw

Aan de centrumzijde ademt de geest van de Bensdorpgeschiedenis. Hiermee wordt de tijdlijn van verandering, aanvulling en vernieuwing doorgezet. Nu niet meer voor het maken van chocola, maar als plek om te wonen, werken, voor cultuur en verblijf. In 2019 ging onze opdrachtgever en aannemer failliet. De grootste bouw- en restauratiewerkzaamheden waren destijds gedaan, maar de finishing touch miste. Toch bleek al snel dat de verschillende kleine en grote eigenaren, en ook LEVS, niet op wilden geven. Inmiddels is de openbare ruimte zo goed als afgerond.

Indiener

Naam indiener
Katja Wachtelborn

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
LEVS architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Noordersluis Bouwgroep

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
VLUGP, Van Rossum Raadgevende Adviseurs, Cauberg-Huygen, Huygen
Naam fotograaf
LEVS architecten

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending