Categorie

Herbestemming en hergebruik, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
B.Amsterdam
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Transformatie, kantoren, horeca, publieke ruimte
Adres
Johan Huizingalaan 763A
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
18.000

Algemene toelichting op het project

Het voormalige IBM pand in het Rieker Business Park in Amsterdam stond al 11 jaar leeg en leek ongeschikt voor herbestemming. Het heeft nu een nieuw leven gekregen als een dynamische hotspot voor startups, ZZP-ers en ondernemingen uit de creatieve sector.

Hiervoor is het gebouw ontworpen als een stad: met straten, pleinen, voorzieningen en horeca. Daarbinnen hebben de gebruikers alle vrijheid om met nieuwe werkplekken de ‘stad’ mee te ontwikkelen. Voor hen is dit dan ook als veel meer dan een werkplek: het is een ecosysteem waar interactie en ontmoeting centraal staan.

De herkenbare, industriële uitstraling en het hergebruik van materialen versterken de visie achter het gebouw. Een belangrijke ingreep is de nieuwe entree waarbij het voorterrein een verblijfs- en ontmoetingsplek geworden is. Restaurant Bureau op het dak van het gebouw is omringt door een groen dakpark met moestuin en oude auto’s die dienst doen als vergaderplek.

Inmiddels is B.Amsterdam uitgegroeid tot een succesvolle formule. De uitzonderlijke diversiteit van gebruikers en de dynamische sfeer hebben een grote aantrekkingskracht. Inmiddels zijn er meer dan 150 bedrijven gevestigd: van startups en creatieve ondernemers tot multinationals die graag onderdeel willen zijn van deze dynamische omgeving, zoals IBM, ooit de hoofdhuurder van het pand.

Het succes van B.Amsterdam straalt uit op het gehele business park Riekerpolder. B.Amsterdam breidt nu uit, heeft nog twee panden in de Riekerpolder betrokken en maakt ook de stap naar New York met een vestiging in Brooklyn.

Indiener

Naam indiener
Marijn Schenk

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
NEXT architects
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marijn Schenk

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Timeless Investments, COD

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
i.s.m. B.Amsterdam, Studio Fabrick, Skepp en Luuk van den Broek
Naam fotograaf
Francisco Nogueira

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending