Categorie

Leefbaarheid en sociale cohesie, Mobiliteit en ruimte, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Appartementencomplex Zilverzand en Koraalzand
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woonfunctie
Adres
Geesterduinweg 9 t/m 41 en Nelson Mandelahof 2 t/m 30
Plaats
Castricum
Gemeente
Castricum (werkorganisatie de BUCH)
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
Zilverzand 1600m2 apotheek 300m2 Koraalzand 2400m2
Bouwsom (euro)
4,25 miljoen

Algemene toelichting op het project

Situatie

De appartementencomplexen Zilverzand en Koraalzand vormen de noord/oosthoek van het winkelgebied rondom de Geesterduinweg en begeleiden de bocht van de Geesterduinweg.

Zilverzand

Het appartementencomplex Zilverzand is ontworpen als front voor het vernieuwde Kultuurhuis. Door de directe connectie is aansluiting gezocht bij de architectonische uitstraling van het nieuw gebouwde deel van het Kultuurhuis. Dit uit zich in het materiaalgebruik van dezelfde baksteen en het doorlopen van het antracietkleurige stalen profiel in de gevel, die ook het nieuwbouwdeel van het Kultuurhuis zijn toegepast. De horizontale belijning van het bestaande en nieuwe deel van het Kultuurhuis speelt ook in het ontwerp voor Zilverzand een belangrijke rol. Zo is ervoor gekozen de woningen te realiseren binnen een stevig horizontaal kader, waarmee de lengte van het gebouw wordt benadrukt. Door een afwijkende materialisatie voor de plint te kiezen wordt dit effect versterkt, terwijl tegelijkertijd de afwijkende functie van de plint wordt benadrukt. De doorlopende balkons op de eerste verdieping dragen bij aan de omlijning van het kader en creëren tevens een droogloop langs te plint. De houten gevel en de witte binnenzijde van het metselwerk kaderen, en de ‘at random’ geperforeerde balkonhekken zorgen voor een eigentijdse, strakke en frisse uitstraling van het gebouw.

Koraalzand

Het appartementencomplex Koraalzand is als kopgebouw bedacht van de achterliggende particuliere woningen die op de vrije kavels worden gebouwd. Het gebouw staat grotendeels voor Zilverzand en heeft een driezijdige oriëntatie (oost, zuid en west). Dit is zichtbaar door de horizontale insneden in het rood/bruine metselwerk en de naar het zuiden gerichte zinken dakkap. Achter deze gevelinsneden bevinden zich royale balkons en een private buitenomloop langs de appartementen. De inpandige balkongevels zijn opgebouwd uit elementen van hout en glas. De gevel die gericht is op de achterliggende woningbouw is in tegenstelling tot de andere zijden meer gesloten vormgegeven. In de plint van het appartementenblok worden garageboxen en bergingen gerealiseerd. Deze functies zijn door middel van antracietkleurig ‘kartel’-metselwerk zichtbaar in het ontwerp. De bovenste laag herbergt drie penthouses met royale balkons. Met de bouw van Koraalzand wordt eind mei 2018 gestart.

Indiener

Naam indiener
Martin Admiraal

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Bronsvoort Blaak Architecten BNA
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Architect: Jan Westeneng en Anton Bronsvoort

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Biesterbos bv

Betrokken partijen

Naam fotograaf
Klaas Tuin

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending