Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
4e Gymnasium
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Zelfstandig gymnasium inclusief twee (ook door derden te gebruiken) gymzalen, inpandige fietsenstalling
Adres
Archangelweg 4
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
Amsterdam
(Bruto) Oppervlak (m2)
9553 m²

Algemene toelichting op het project

In het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam, de Houthavens, ontwierp Paul de Ruiter Architects het 4e Gymnasium. Het gebouw biedt plaats aan 800 leerlingen met een curriculum voor kunstzinnige-/culturele vorming en faciliteert naast reguliere leslokalen ook een studio, een filmzaal, een theater en een laboratorium.

De Houthavens vervulde jarenlang een industriële rol en transformeert de komende jaren in een levendige stadswijk met grote diversiteit aan gebouwen en bewoners. Het energieneutrale 4e Gymnasium zet een nieuwe standaard voor de verdere ontwikkeling van dit klimaatneutrale gebied en vormt de entree van dit ambitieuze stadsdeel.

Het schoolgebouw kent een uiterst efficiënte energiehuishouding. Zo is het aangesloten op de stadsverwarming van de Houthavens en worden o.a. betonkernactivering, hoogwaardig drievoudig glas en PV-cellen toegepast. Het gebruik van natuurlijk buitenlicht en intelligente ventilatie optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw officieel geclassificeerd is tot Frisse School.

Dit heeft een positief effect op de gezondheid, leerprestaties en het functioneren van leerlingen en onderwijzend personeel. De juiste sociale dynamiek is essentieel voor het welbevinden van leerlingen en docenten van een middelbare school. Daarom heeft Paul de Ruiter Architects bij het ontwerp van het 4e Gymnasium naast meetbare duurzaamheid ook veel aandacht besteed aan sociale duurzaamheid. Het schoolgebouw is in overleg met leerlingen en docenten als het ware gebouwd rondom de kernwaarden geluk, inspiratie en sociale acceptatie.

Het onderwijsgebouw is onderverdeeld in drie horizontale zones. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma. Via de hoofdentree wordt het atrium bereikt. Een monumentale houten trap fungeert als centrale ontmoetingsplek voor de leerlingen en biedt tevens toegang tot de verschillende leerpleinen, balkons en lokalen die zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. Op de bovenste verdieping bevinden zich twee volwaardige sportzalen en een groot dakterras. De sportzaal wordt middels een aparte opgang ook buiten schooltijd door sportverenigingen en de buurtbewoners gebruikt.

De gevel van het 4e Gymnasium kent een verticale geleding en is opgebouwd uit transparant en geel-, oranje- en roodkleurige geëmailleerd glas, omgeven door een zonwerend houten kader. De opvallende architectuur maakt het schoolgebouw tot een herkenbare, gastvrije entree van het nieuwe stadsdeel de Houthavens.

Indiener

Naam indiener
Mirte van Zutphen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Paul de Ruiter Architects
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Paul de Ruiter & Noud Paes

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Esprit Scholengroep / Het 4e Gymnasium

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
bbn adviseurs, LBP sight, Van Rossum, Ingenieursburo Linssen, Croonwolter&dros
Naam fotograaf
Sonia Arrepia

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF