Droogte op De Wildenborch, augustus 2022)

Beeldverantwoording: Droogte op De Wildenborch, Henk Hoogeveen (RCE)

Persbericht – Lancering platform ‘Klimaatverandering & Erfgoed’

De verandering van het klimaat gaat ons land transformeren. Wat betekent dit voor cultureel erfgoed? Kunnen we al onze rijksmonumenten, archeologische vindplaatsen, historische landschappen en immaterieel erfgoed behouden? Waarschijnlijk niet. De stijgende zeespiegel, overstromingen en extreem weer zullen ons op lange termijn tot keuzes dwingen. Maar hoe kiezen we wat we behouden? Wie bepaalt dat? En welke prijs zijn we als samenleving bereid te betalen? Dit soort vragen staan centraal in het nieuwe platform ‘Klimaatverandering & Erfgoed’. 

De oprichters van het platform vertegenwoordigen een brede afspiegeling van de erfgoedsector. Het gaat om MOOI Noord-Holland, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Het Oversticht, Erfgoed Leiden en Omstreken, het College van Rijksadviseurs, Slot Loevestein en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De oprichters vonden elkaar in hun gedeelde zorgen over het ontbreken van een kritisch gesprek over de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed.

Een van de oprichters, Jelle Hettema, licht toe: ‘We moeten de keuzes niet voor ons uitschuiven tot de situatie zo ver is dat we geen overwogen keuzes meer kunnen maken. Met het platform willen we de discussie aanzwengelen. Dit is geen makkelijk gesprek. Maar het alternatief is wachten tot we ad hoc moeten kiezen. Dit willen wij met het platform helpen voorkomen.’

‘Dit is geen makkelijk gesprek. Maar het alternatief is wachten tot we ad hoc moeten kiezen. Dit willen wij met het platform helpen voorkomen.’

Jelle Hettema – medeoprichter platform ‘Klimaatverandering & Erfgoed’

Meld je nu aan

Op de website van het platform kan iedereen zich aanmelden voor discussieavonden, lezingen, excursies en borrels. Ook zijn er artikelen uit binnen- en buitenland beschikbaar over de effecten van klimaatverandering op erfgoed. Aanmelden via www.klimaatenerfgoed.nl.

De leden van de programmacommisse van links naar rechts: Olaf Satijn (Het Oversticht), Jelle Hettema (Atelier Rijksbouwmeester), Annabel Dijkema (Slot Loevestein), Vera Kuijpers (Erfgoed Leiden), Gertjan de Boer (RCE) en Sander van Alphen (MOOI Noord-Holland). Niet op de foto: Susanne Verburg (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland)