Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Participatie en actief burgerschap

Projectgegevens

Naam project
Zwembad de Crommenije
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Zwembad en gymzaal
Adres
Rosariumpark 1
Plaats
Krommenie
Gemeente
Zaanstad
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
5.560
Bouwsom (euro)
10.000.000,-

Algemene toelichting op het project

Zwembad de Crommenije bestaat uit een binnenbad met een 8-baans wedstrijdbad, een doelgroepenbad en een recreatiebad. Daarnaast is er een gymzaal welke met name gebruikt wordt voor onderwijs. Het gebouw ligt aan een ligweide met daarop een 50-meterbad met een apart springbassin en een ondiep bad voor de peuters en kleuters. De unieke waterbeer biedt een bijzondere beleving voor de jongste bezoekers.

Door het gebouw verhoogt aan te leggen, wordt het nieuwe complex voorbereid op een toekomstige maaiveldverhoging en blijft het zwembad grotendeels uit het grondwater en de archeologische zone. Het binnen- en buitenprogramma liggen aan een doorgaande route, die middels een flauwe helling het hoogteverschil overbrugt en alle programmaonderdelen aan elkaar verbindt.

Het gebouw is zodanig georganiseerd dat vanuit de centrale entreehal met horecafunctie zowel de binnenbaden, de gymzaal als de ligweide met buitenbaden ontsloten kan worden. Door de verschillende programmaonderdelen binnen het gebouw te verschuiven en te voorzien van een kap, ontstaat er een vriendelijke volume wat door de kapvormen de associatie opwekt van een paviljoenachtige buurtvoorziening. De aanwezige hoogteverschillen op de ligweide worden ingezet als speelvoorzieningen voor de ligweide, door hier een glijbaan op te leggen en door er waterstroompjes vanaf te laten lopen.

De materialisatie van de gevel is een moderne interpretatie van de traditionele Zaanse huisjes, waarbij afwisselende plankrichtingen en texturen gebruikt worden. Tezamen met witte ogen en een koperkleurig felsdak ontstaat een subtiele combinatie van materialen en kleuren die refereren aan de traditie van de Zaanstreek. Met het hoogteverloop zorgt dit ervoor dat het gebouw zich op een vanzelfsprekende manier in de omgeving voegt.

Er zijn een groot aantal energiebesparende maatregelen meegenomen, zoals hoogrendementswarmteterugwinning op de luchtbehandelingskasten, een hoge Rc-waarde voor dak en gevel, LED-verlichting in het hele complex, laag-temperatuursverwarming. Door de toepassing van trommelfilters voor de waterbehandeling kan er volstaan worden met een lagere filtercapaciteit, wat zorgt voor een aanzienlijke energie- en waterbesparing.

Indiener

Naam indiener
Ninja Freeling-Walraven

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Slangen + Koenis Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Erik Slangen, Peter Baas

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Zaanstad (Ronald de Vries)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bartels Ingenieursburea B.V. (constructie), BerkhofBoerboom B.V. (installatieadvies - elektrotechniek en werktuigbouwkundig), Bastenhof (installatieadvies -waterbehandeling), LBP|Sight (brandveiligheid en akoestiek)
Naam gebruiker
Sportbedrijf Zaanstad
Naam fotograaf
Slangen + Koenis en Mariƫlle Boon

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF