Categorie

Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Woongebouw Amsterdam Sloterdijk
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Ontwikkelstrategie van kantoorlocatie naar gemengd werk- en woongebied.
Adres
Radarweg 476
Plaats
Amsterdam Nieuw-West
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
5000 m2
Bouwsom (euro)
-

Algemene toelichting op het project

In Amsterdam transformeert het gebied rondom station Sloterdijk in hoog tempo van kantorenlocatie naar gemengd werk- en woongebied. Voor het N-kavel op de hoek Radarweg en Arlandaweg is Engel Architecten door zelfbouwgroep Lab4you gevraagd een woongebouw te ontwerpen.

Het gebouw bestaat uit 22 appartementen op een commerciële plint, 5 herenhuizen, een 2-tal atelierwoningen en een ondergrondse parkeerkelder. Het gebouw is georganiseerd om een bescheiden binnentuin. De appartementen worden ontsloten door een galerij aan de binnentuin. De herenhuizen worden ontsloten via knusse binnenstraten. Om dit te faciliteren zijn kaders vastgesteld. Deze kaders worden bij de appartementen letterlijk gevormd door balkons waarbij de breedte, diepte en hoogte door de leden zelf konden worden bepaald; een balkon van 5 meter breed en 1.5 meter diep of juist toch een dubbelbreed balkon van 10 meter breed en 2.5 meter diep. Binnen deze kaders hebben de leden de mogelijkheid gekregen invulling aan de gevel te geven; dubbele openslaande deuren of juist 1 groot glasvlak. De vrije indeling van de gevel gaf de bouwgroep leden vervolgens weer meer vrijheid bij de indeling van de plattegrond.

Op het gebied van natuurinclusief bouwen en duurzaamheid heeft de bouwgroep de lat hoog gelegd. De daken liggen vol met PV-panelen, de ruimte op het dakvlak die over blijft is gevuld met groen. De gesloten delen van de gevel zijn op diverse plaatsen voorzien van begroeiing in de vorm van geïrrigeerde planten. In de kelder bevindt zich een reservoir van ruim 40m3 voor het bergen van regenwater, het regenwater wordt weer gebruikt voor het bewateren van het groen. De daken, gevels en vloeren zijn voorzien van extra hoge isolatiewaardes. De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van de woonfunctie is vastgesteld op 0 (hoe lager hoe beter). Voor de materialisering is gekozen voor een lichte kleurstelling. De diverse onderdelen zoals het architectonische beton, de kozijnen en de gevelbekledingen zijn uitgevoerd in verschillende tinten wit. Dit wit zorgt voor sterke schaduwwerkingen en vormt een mooi contrast met de groene beplanting op de gevel.

Indiener

Naam indiener
Damien Oehler

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Engel Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Maarten Engel

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Building4you

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bouwgroep Lab4you, Constructie: De ingenieursgroep, Bouwbesluittoets: S&W consultancy
Naam gebruiker
-
Naam fotograaf
Ossip van Duivenbode

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending