Categorie

Stedenbouw, Landschap en Ruimtelijke Ordening, Utiliteitsbouw
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
winkelcentrum Broekerveiling
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
gebiedsontwikkeling en upgrade winkelcentrum
Adres
Marktplein 1
Plaats
Broek op Langedijk
Gemeente
Langedijk
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
41.500 m2 in fasen
Bouwsom (euro)
onbekend

Algemene toelichting op het project

Het bestaande winkelcentrum Broekerveiling in Langedijk was aan uitbreiding toe. Daartoe heeft SVP architectuur en stedenbouw een masterplan voor het totale gebied gemaakt. Door de toevoeging van een appartementengebouw is een besloten plein gecreëerd met zicht op het beroemde museum Broekerveiling. SVP heeft er tevens voor gezorgd dat het naar binnen gerichte winkelcentrum ook naar buiten een nieuw gezicht heeft gekregen. We hebben een nieuwe uitnodigende hoofdentree ontworpen. Hierbij hebben wij ons laten inspireren door de houten spanten van de vroegere veilinghallen die hier ooit gestaan hebben. Deze spanten vormen tevens de gevel aan het nieuwe plein. Ook voor de verdere uitbreiding van het winkelcentrum, dat ooit nog gerealiseerd moet gaan worden, bepaalt de toepassing van houten spanten het beeld. Deze spanten vormen het dak van een parkeerlaag die zich in en op een doosvormig volume bevindt. Het naar binnen gerichte overdekte winkelcentrum is ooit in de zestiger jaren spraakmakend geweest. Vooral de anonieme buitenzijde die gericht was op het laden en lossen had een zeer slechte uitstraling en was nodig aan een upgrade toe. Het was dan ook een enorme uitdaging om met relatief weinig ingrepen een nieuw gezicht te geven aan het totale gebied. SVP heeft alleen opdracht gekregen voor het ontwerp en is niet betrokken geweest bij de verdere technische uitwerking, maar wij hebben geconstateerd dat de basisideeën heel goed vertaald zijn. De gemeente heeft tijdens het ontwerpproces uitgesproken dat zij blij verrast waren met de ideeën: het winkelcentrum met zijn onaantrekkelijke achterkanten bleek de aantrekkelijke drager te worden voor de totale gebiedsontwikkeling. De verwijzing naar het verleden met de houten spanten was daarbij de vondst.

Indiener

Naam indiener
ir Marjon Mors

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
SVP architectuur en stedenbouw
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marjon Mors en Gideon de Jong

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Van den Heerik

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
onbekend
Naam gebruiker
diverse winkeliers
Naam fotograaf
Sjaak Henselmans

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending