WINNAAR
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2018
MOOI NOORD-HOLLAND
Hergebruik en herbestemming

Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
Wierschuur Nieuwland
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Vergader- en trainingslocatie annex groepsaccommodatie
Adres
Stroeërdijk 1
Plaats
Hippolytushoef
Gemeente
Hollands Kroon
Gerealiseerd in
2016-2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
750 m2
Bouwsom (euro)
€ 1.500.000

Algemene toelichting op het project

De realisatie van Wierschuur Nieuwland betreft de transformatie van een vervallen Wierschuur die op punt van omvallen stond, in een duurzame hoogwaardige vergader- en trainingslocatie en recreatieve groepsaccommodatie. De Wierschuur staat in de polder Waard Nieuwland aan de monumentale Wierdijk, die het voormalige Waddeneiland Wieringen begrenst. Samen vormen ze een uniek plaatje, nergens in Nederland is deze combinatie intact gebleven.

De Wierschuur vertelt samen met de Wierdijk een belangrijk deel van de geschiedenis van de waterbeheersing in Noord-Holland en het vissen op zeegras, eens de motor van de lokale economie op Wieringen. Ooit zou hier het Wieringerrandmeer worden aangelegd waarbij het doek voor de Wierschuur zou vallen. Toen dit plan werd afgeblazen kreeg de Wierschuur een laatste kans. De provincie Noord-Holland schreef een prijsvraag uit waarbij het beste idee tot herbestemming subsidie toegekend kreeg. Doelstelling van de provincie was een invulling voor de Wierschuur te vinden die bijdroeg aan de ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie in het rustieke landschap van de Kop van Noord-Holland. Tegelijkertijd diende er een economische impuls gegeven te worden aan de recreatieve sector.

De buitenzijde van de Wierschuur kon als verloren worden beschouwd. Binnenin heeft de Wierschuur een bijzonder houten staketsel dat behouden is gebleven. Dit staketsel stond volledig uit het lood en is door de eigenaar op ambachtelijke wijze paal voor paal recht gezet en gefundeerd. Het was een uitdaging de Wierschuur, door het veelvoud aan houten palen, zodanig in te delen dat er voldoende slaapkamers met badkamer konden worden gerealiseerd. De wisselende grootte van de slaapkamers is een economische beperking. Deze beperking staat echter in geen verhouding tot het behoud en de zichtbaarheid van het staketsel. De in de streek gangbare dakspiegel van dakpannen in de rieten kap, is vervangen door dakramen. Hierdoor is er voldoende daglichttoetreding en is het staketsel van buitenaf zichtbaar.

Door daarnaast volledig in te zetten op duurzaamheid (gasloos, warmtepomp, zonnepanelen) is het mogelijk de Wierschuur door de jaren heen in stand te houden. De Wierschuur is mei 2017 geopend en wordt omarmd door de plaatselijke bevolking en de vele gasten die sindsdien in de Wierschuur hebben verbleven.

 

Indiener

Naam indiener
Edwin Bonvie en Martine van Soolingen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Architect: AG Architecten; Plan: V.o.f. Villa Nieuwland
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Anouk Vermeulen en George Polman AG Architecten; Edwin Bonvie en Martine van Soolingen Villa Nieuwland

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
V.o.f. Villa Nieuwland

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Pagter Bouwconstructies, Warmtebelang
Naam gebruiker
V.o.f. Villa Nieuwland
Naam fotograaf
Ronald Schouten

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending