Een uniek dorp aan de Omringdijk - Kolhorn

Trefwoorden (tags)

Ansjovisjol, Aquarel, Beleving, Buitengebied, Collectief geheugen, Cultureel, Cultuur, Dijk, Dorp, Dorpswandelingen, Droogmakerij, Een uniek dorp aan de Omringdijk, Eenvoud, Erfgoed, Hectisch, Historisch, Hollands Kroon, Hoogsloot, Horeca, Johan Hosmus, Karakteristiek, Klassiek, Kolhorn, Kolhorner Diep, Kust, Laurenskerk, Maritiem, Meer, Omringdijk, Poëtisch, Polder, Rauw, Recreatie, Rijksbeschermd dorpsgezicht, Rondvaarten, Ruimte, Rust, Schilderij, Sentiment, Steegjes, Straatjes, Tekening, Tijdmachine, Turfschuren, Uniek, Varen, Verhaal, Visserij, Vissersdorp, Wandelen, Water, Westfriese Omringdijk, Wordingsverhaal, Zee, Zuiderzee

Ik vind dit MOOI

Beschrijving

De dubbele, overhoekse bocht in de Westfriesedijk geeft Kolhorn een buitengewoon grondplan. Ingeklemd tussen deze kronkel in de oude Omringdijk en de Hoogsloot is een wirwar van straatjes en stegen ontstaan die zijn weerga in Noord-Holland niet kent. Het Keern, waar iemand gemakkelijk zoek loopt in dit voormalige vissersdorp op het droge. Het steile binnentalud van de dijk toont zich aan de bezoeker als een steile en groene circuspiste, waarachter het brede water van het Kolhorner Diep de herinnering aan de Zuiderzee levend houdt. Ook de andere straatjes langs de Hoogsloot hebben dit karakter. De Oude en de Nieuwe Streek (met overtuinen) geven een helder beeld van een oud en arm dorp aan het wad waar het maritieme leven tot ver in de 20ste eeuw garant stond voor een hard bestaan. Daar kwam geen romantiek bij kijken. Kolhorn is als waterplek even groots als een piepklein Rotterdam. En er is altijd wat te doen!

De aquarel is van Johan Hosmus; water en omringdijk dicteren het grid van Kolhorn, vissers- en schippersdorp op 't droge. Recht voor de Hoogsloot; rechts de Nieuwe Streek, links het Keern.

Details

Plaats
Kolhorn
Gemeente
Hollands Kroon
Indiener
Willem - Kolhorn

Deel deze inzending