Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Twuyvermolen / De Vijzel
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Educatief centrum voor de molen en restauratie van de molen
Adres
Oosterdijk 1, 1834 AB
Plaats
Sint Pancras
Gemeente
Langedijk
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
180
Bouwsom (euro)
€ 500.000,00

Algemene toelichting op het project

Het ontwerp van de Vijzel is niet geïnspireerd op een omgekeerde boot en ook niet op het 'Opera house in Sydney', zoals veel bezoekers vaak denken. Het ontwerp is geënt op een klassieke molenschuur. Een molenschuur is doorgaans een rechthoekig gebouw met gepotdekselde wanden en een rood pannendak. De daklijn is gericht op het hart van de molen, zodat de windvang van de molen zo min mogelijk wordt belemmerd. Omdat de Vijzel langs de rand van het water van de aanvoersloot gebouwd moest worden (er was geen andere plek), zou de daklijn langs de molen lopen. Door echter de daklijn diagonaal over het gebouw te trekken wijst de daklijn weer naar het hart van de molen. Door vervolgens de nok aan de molenzijde ook nog eens omhoog te brengen, zodat je de hele molen vanuit de molenschuur in een keer kunt zien, ontstaat als vanzelf de bijzondere vorm van het dak. De grote hoeveelheid glas geeft het ontwerp nog eens een extra moderne uitstraling. De Vijzel is dus als het ware een klassieke molenschuur met een moderne twist.

Indiener

Naam indiener
Rob de Vries

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
DVUA
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Rob de Vries

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Suzanne Jong en Ronb Basten

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Steenhuis Meurs / Berkhout tros alkmaar / Appelman Anna Paulowna / bouwkundig bureau Gerrit Apeldoorn
Naam fotograaf
Erna Faust

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending