Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
SIMONSZ
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouw met 19 appartementen
Adres
Fokke Simonszstraat 61
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2019
(Bruto) Oppervlak (m2)
2480

Algemene toelichting op het project

Het kloeke woongebouw refereert in omvang aan de gebouwen die voorheen op deze plek stonden. Om het monumentale karakter te versterken bevindt de entree naar de woningen zich in het midden. In de voorgevel een geleding aangebracht om aan te sluiten op de naastgelegen bebouwing. Op de bovenste verdieping springt de gevel soms terug, waardoor het ritme van de smalle pandjes wordt doorgezet. De betonnen schijven zijn beneden smal en diep en naar boven breed en ondiep. De woningen op de begane op de begane grond liggen daardoor wat terug ten opzichte van de straat. Daarnaast bevinden de glazen puien van de bovenste verdiepingen zich bijna direct aan de gevel, terwijl ze op de begane grond een stuk terugspringen. De negentien appartementen baden in het daglicht door de enorme glazen puien. Deze zijn ten opzichte van de rooilijn in een kleine hoek geplaatst om vanuit de woning gemakkelijker de straat in te kijken en om het gebouw extra dynamiek te geven. De woningen op de begane grond hebben door de verhoogde plint een souterrain en een bel-etage. Zo ontstaat een open woonruimte met vele indelingsmogelijkheden. Aan de achterzijde hebben de benedenwoningen een terras en zijn daarmee bij ook geschikt voor gezinnen. De groene wand waar alle buitenruimtes op uitkijken, zorgt voor een goede akoestiek en een prettig klimaat. Er is tot in het kleinste detail nagedacht. De kozijnen van de schuifpuien zijn verborgen achter de betonnen kolommen. Niet alleen de kozijnen, de postbus en de intercom zijn brons gekleurd, maar ook het glas. SIMONSZ heeft een WKO. Warm water wordt verzameld en hergebruikt. Op het groene dak zijn veel zonnepanelen geplaatst. Er is gebruikt gemaakt van lichte scheidingswanden zodat in de toekomst de plattegronden kunnen worden gewijzigd en appartementen kunnen worden gecombineerd. Dit is ook een van de redenen waarom de gevel een uniforme expressie heeft.

Indiener

Naam indiener
Ronald Janssen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Ronald Janssen Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ronald Janssen, Daan Foks, Rocio Prieto Valleverde

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Prosperity - George van der Vlugt

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Van Rossum, Bijersbergen, BouwadviesNL, Kondor Wessels
Naam fotograaf
Simone Bossi

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending