Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Participatie en actief burgerschap
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Romeinhof
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen
Adres
Romeinhof 2-30
Plaats
Enkhuizen
Gemeente
Enkhuizen
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
ca. 1750m2
Bouwsom (euro)
ca. 1.425.000,-

Algemene toelichting op het project

De sociale rijwoningen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw voldeden niet meer aan de eisen van nu en werden vervangen door een hofje met 15 twee- en driekamerwoningen. In opdracht van woningcorporatie Welwonen ontwierp Inbo de Romeinhof in de eeuwenoude binnenstad van Enkhuizen. Welwonen selecteerde de bewoners op basis van hun motivatie om zich in te zetten voor nabuurschap: de bereidheid om iets voor je buren te doen of juist te laten. De belangstelling voor deze sociale huurwoningen was groot. Reeds voor de oplevering hadden de nieuwe bewoners zich al verenigd en ontstond er een kleine en hechte gemeenschap, met een sociale verbondenheid. Bewoners in de leeftijd 29 tot 82 jaar nemen zelf het initiatief om elkaar te helpen met de huishouding of verzorging, om gebruik te maken van elkaars gereedschap of om samen een moestuin te beginnen. In plaats van een eigen buitenruimte, delen de bewoners samen de binnentuin. Vanuit de tuin kom je bij elke woning rechtstreeks met de voordeur binnen in de woonkamer. Samen met ecologisch landschapsbureau Grijs Kleurt Groen hebben de bewoners de tuin ontworpen en gebouwd, onder andere met restmateriaal van de bouw van de woningen. De Romeinhof is stedenbouwkundig ingevoegd in het oude stratenpatroon van de binnenstad van Enkhuizen. De architectuur past in de oude binnenstad door de klassieke opzet met rode daken en ambachtelijke detaillering en natuurlijke materialen. De extra grote kozijnen geven een eigentijds karakter. De bijzondere woningen met gedraaide kap geven de verbindingen aan tussen straat en hof. Deze woningen hebben de lichtgekleurde baksteen gevel die in de hof overheerst. In de straten zijn de gevels oranjerood om aan te sluiten op de bestaande straatgevels. Aan de hofzijde zijn de woningen voorzien van een betonnen gevelbankje en een gevelsteen boven de luifel met daarin de afbeelding van een fragment van de oude kaart van Enkhuizen. De waarde van een mooie woonomgeving zit in mensen die prettig met elkaar samen leven. Het project stimuleert om elkaar te ontmoeten en je mee te identificeren. Samen met Welwonen hebben we een plek gemaakt waar mensen met plezier en trots wonen.

Indiener

Naam indiener
Rik Bakker

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Inbo Architecten BV
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Rik Bakker, projectarchitect

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Welwonen, Enkhuizen

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Opdrachtgever: Welwonen, Enkhuizen; Aannemer: EAB, Enkhuizen; Constructeur: Berkhout Tros Bouwadviseurs.
Naam gebruiker
n.v.t.
Naam fotograaf
Jan Willem Dragt

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending