Categorie

Identiteit en icoonwaarde
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Republiek Bloemendaal
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Jaarrond strandpaviljoen-restaurant
Adres
Zeeweg 94
Plaats
Overveen
Gemeente
Bloemendaal
Gerealiseerd in
2020
(Bruto) Oppervlak (m2)
550m2
Bouwsom (euro)
2.000.000

Algemene toelichting op het project

Nu de vergunning was verleend om op het strand van Bloemendaal een jaarrond gebouw te verwezenlijken kregen wij de opdracht om een eigentijds, eigenzinnig en herkenbaar horeca-etablissement te ontwerpen aan zee. De wens was een hoogwaardig kwalitatief gebouw met een luxe uitstraling wat voor Nederlandse begrippen ongewoon is voor strandpaviljoens. Dit heeft geleid tot een ontwerp van ongeveer 550m2 met twee ruimten; het restaurant en een separaat af te sluiten zaal. Een ontwerp dat zowel ’s zomers als ‘s winters onder wisselende omstandigheden aan het strand functioneert. Het is een sculpturaal herkenbaar gebouw geworden dat wordt benaderd vanaf de hogere duinen waardoor het dak van het gebouw het eerste is wat je ziet en beleeft. Het is een eigenzinnig ontwerp geworden wat zich dan ook vooral in het dak manifesteert. In het dak zitten dan ook bepaalde knikken waardoor het ook interessant wordt vanaf de aanlooproute. Door de ‘tunnelpoort’ entree ontstaat een speciaal effect bij binnenkomst. In de winter kan hier later een tochtportaal worden gerealiseerd. Aan zee staat hier ook vaak een zuidwestenwind waardoor plekken op het terras uit de wind gewenst zijn. Daarbij is de locatie noordwest en gericht op de zee wat niet ideaal is voor de zon ten opzichte van de ligging van de terrassen. Naar aanleiding hiervan hebben wij het ontwerp zich laten openen naar de zeezijde en is het 30 graden gedraaid waardoor het zich meer richt op de zon zonder het zeezicht te verliezen. Tevens ontstaan er hierdoor twee pleinen die beschutting en omslotenheid op de terrassen creëren uit de wind. Een groot stalen spant binnenin het gebouw vormt de ruggengraat van de gehele constructie. Ramen kunnen verticaal open schuiven waardoor in geopende stand binnen en buiten vrijwel volledig in elkaar overlopen zonder obstakels. Een gebouw op het strand vraagt vanzelfsprekend om het uitzicht naar zee en de mooie luchten, mede hierom zijn de ramen dan ook zo hoog mogelijk gemaakt. Je haalt het strand en de zee echt naar binnen waardoor je jezelf even op vakantie waant.

Indiener

Naam indiener
Heiko Hulsker

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Heiko Hulsker architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Heiko Hulsker, Birthe van Opzeeland & Jos Vogel

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Roger Peetoom & Marius Haverkamp

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Anne Claus van Anne Claus interiors Rob Tros van Berkhout Tros
Naam gebruiker
Republiek Bloemendaal
Naam fotograaf
Ossip van Duivenbode & Aerophoto-Schiphol

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending