Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Energie, klimaat en duurzaamheid
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Nieuwbouwwoning De Haal 27
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woning
Adres
De Haal 27
Plaats
Oostzaan
Gemeente
Oostzaan
Gerealiseerd in
Juli 2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
112
Bouwsom (euro)
163.350,-

Algemene toelichting op het project

In opdracht van mevrouw R.M. Vanderputte, heeft architectenbureau Stache in Oostzaan, in samenwerking met Koning Architect, het plan ontwikkeld voor het bouwen van een nieuwe duurzame en energie-neutrale woning (TANGRAMHUIS) in het lint van Oostzaan op een braakliggend terrein aan de Haal 27. De locatie is een landelijke kavel in een gevarieerd lint.

De woning - van één bouwlaag, en plat afgedekt met een grasdak - is in de rooilijn van het naburige pand geplaatst en de lange gevel is op de straat georiënteerd. Als concept is gezocht naar aansluiting bij de groen hekken in het lint, om de woning te laten passen in de omgeving en te integreren in het landschap (cultuurhistorie als inspiratiebron). Daartoe is voor de voorgevel - die afgedekt is met een verticale houten bekleding - een schuine pergola van red cedere vergrijzende houten liggers met staaldraad in een bepaald ritme geplaatst. Deze zal volledig begroeien met klimplanten van windende planten als winterjasmijn. Deze pergola is voorzien van een strookraam, die terugkomt in de voorgevel voor contact met de straat. De achterzijde is voorzien van een glazen gevel, waardoor een doorkijk door de woning ontstaat. Aan de zijgevel wordt ook een pergola geplaatst die terug ligt, waarmee er sprake blijft van een doorkijk aan die zijde. Aan de andere zijde is de woning tot op een nieuwe oeverlijn van de sloot geplaatst. De oeverlijn wordt verlegd, enigszins meanderend en voorzien van een beschoeiing maar zonder talud.

Het betreft een integraal duurzame en energie-neutrale woning waarbij de volgende maatregelen zijn toegepast: * rondom een samenhangende geïsoleerde schil: Rc dak/gevels 6m2K/W vloer 5,5m2K/w, U 0,9W/m2K * geen koudebruggen * oriëntatie oost-west zodat er geen oververhitting in de woning ontstaat * begroeid dak/pergola: koeling, isolatie, fijnstofopname en waterretentie * passieve ventilatie met grondwaterwisselaar * lage temperatuurverwarming.

Naar verwachting is de bouw van de woning omstreeks 1 juli 2018 gereed. Het proces van begroeiing zal dan kunnen beginnen, waardoor een wisselend beeld zal ontstaan. Omdat de woning nu nog niet volledig klaar is laten de meegestuurde foto's een woning zien zonder pergola's en begroeiing, maar wél de al vergrijzende gevelbekleding en het stucwerk.

Indiener

Naam indiener
Sjaak Schavemaker

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Architectenbureau E. Stache
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Mevrouw E. Stache

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Mevrouw R.M. Vandeputte

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Koning Architect
Naam gebruiker
Eigenaar/bewoner
Naam fotograaf
E. Stache

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending