Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Participatie en actief burgerschap
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
De Beuk
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Sportaccommodatie
Adres
Van IJsendijkstraat 365
Plaats
Purmerend
Gemeente
Purmerend
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
8.600 (14.700 incl. parkeergarage)
Bouwsom (euro)
11.900.000

Algemene toelichting op het project

De nieuwe multifunctionele sportaccommodatie in Purmerend brengt een omvangrijk sportprogramma samen op één locatie. Het herbergt grootschalige volumes en vraagt om een aanzienlijk aantal parkeerplaatsen. Gezien de ligging op een buitensportlocatie is de relatie met de omliggende sportvelden van belang. Dit alles overwegende hebben wij ervoor gekozen een sportgebouw te ontwerpen dat zo compact mogelijk is en zodoende zoveel mogelijk ruimte creëert voor het entreeplein.

Het gebouw toont zich als een monoliet, waarbij de verschillende programmaonderdelen gecombineerd zijn tot een expressieve massa met diepe insnijdingen. De verbijzondering van de entree met een gulle trappartij en een spannende breking van het volume door de glaspartijen van de horeca geven het karakter. Het verhoogde buitenterras vouwt zich als het ware om de horeca heen en geeft dus terrasmogelijkheden vol in de zon, maar ook een balkon dat zich richt op de buitensport.

Het interieur wordt gekenmerkt door natuurlijke tinten en een ingetogen duurzame materialisatie. Prefab beton, fris witte wanden, plafonds in wit / beige en houtaccenten vormen een rustig basispallet. Vervolgens is er een extra laag aangebracht met frisse accenten, zoals de grafische route-/ruimte aanduidingen en inrichtingselementen zoals tribunestoelen.

Eenmaal binnen valt de vanzelfsprekende en overzichtelijk indeling meteen op. Alle functies worden bereikt door een duidelijk herkenbaar “kruis van ontsluiting”. Deze midden ontsluiting zorgt ervoor dat alle sportfuncties en ondersteunende ruimten met beperkte looplijnen te bereiken zijn. Zichtlijnen lopen consequent door en eindigen in een in- een uitgang of een toegang tot een sportfunctie. Dit ontsluitingsprincipe hebben we voor de beleving en gemakkelijke zelforiëntatie van de gebruiker/bezoeker doorgezet over alle bouwlagen inclusief de parkeergelegenheid onder het gebouw.

Indiener

Naam indiener
Ninja Freeling-Walraven

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Slangen + Koenis Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Erik Slangen, Dean Moran

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Purmerend (M. Krijgsman)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Vaessen Algemeen Bouwbedrijf B.V. (ontwikkelaar en aannemer), Terberg Totaal Installaties B.V. (installaties), Bartels Ingenieursbureau B.V. (constructie), LBP|SIGHT b.v. (brandveiligheid en akoestiek)
Naam gebruiker
Spurd
Naam fotograaf
Marcel van der Burg

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending