Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Mobiliteit en ruimte, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Maria Skłodowska-Curiebrug
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Fiets-voetbrug met waterkerende deur
Adres
Valentijnkade 124
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
174
Bouwsom (euro)
720.000

Algemene toelichting op het project

Projectbeschrijving

In opdracht van Gemeente Amsterdam en Waternet is een fiets- en voetgangersbrug met geïntegreerde noodwaterkerende functie ontworpen in en over de Ringvaart in Amsterdam. De brug verbindt nu het Amsterdam Science Park met Amsterdam-Oost.

Waternet wilde de toldeur in de Ringvaart bij de Hartmanbrug vervangen. Bij hoog water in de Ringvaart zorgt deze waterkering, samen met de toldeur bij de Wibautstraat, dat het water niet in de wijken van de Watergraafsmeer stroomt. Tegelijkertijd wilde de gemeente een fiets- en voetgangersbrug over de Ringvaart aanleggen voor een directe verbinding van de Valentijnkade met Amsterdam Science Park. De gemeente en Waternet hebben besloten de handen ineen te slaan en de twee projecten tegelijk aan te pakken.

Het kenmerk van deze markante fiets- en voetgangersbrug is een rode waterkerende kanteldeur die in het midden van de brug omhoog staat. Bij hoog water wordt de deur handmatig gesloten. De brug is vernoemd naar Madame Curie (1867-1934), winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde en Scheikunde, en draagt haar volledige naam: de Maria Skłodowska-Curiebrug.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het bijzondere functionele aspect in het ontwerp is de combinatie van een noodwaterkerende functie met een fiets- voetgangersbrug. De opdracht voor de brug was een iconisch ontwerp te maken voor de toegang van het Science Park. Door in een vroeg stadium in overleg met gemeente Amsterdam en Waternet de budgetten van de vervanging van de oude toldeur bij de Hartmanbrug en nieuwe brug te combineren is er meer financiële ruimte gecreëerd om een ontwerp te maken met meer elan en karakter.

Door te kiezen voor een kantelende waterkerende deur die permanent door het brugdek heen snijdt is een markante brug ontstaan. De waterkerende deur is een zichtbaar vormgegeven element dat de techniek van de waterkering laat zien. De felrode kleur van de deur met de letters SCIPRK steekt fier en krachtig boven het water en het dijklichaam uit. De markante Maria Skłodowska-Curiebrug een eyecatcher langs de fiets- en aanrijroute van en naar het Amsterdam Science Park. 

Indiener

Naam indiener
Arjan Karssen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Bureau Arjan Karssen bno i.s.m. Mark Feijen I-Saac
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Arjan Karssen - Maarten Wensing Waternet

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Waterschap Amstel, Gooi en Vech

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
IMD raadgevende ingenieurs, Iv consult, I-saac
Naam gebruiker
Gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek
Naam fotograaf
Hans Peter Föllmi

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending