Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie, Leefbaarheid en sociale cohesie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Make-over
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Praktijkruimte voor offshore engineering
Adres
Herenweg 52
Plaats
Bergen
Gemeente
Bergen
Gerealiseerd in
2019
(Bruto) Oppervlak (m2)
280
Bouwsom (euro)
280.000

Algemene toelichting op het project

In een stalen loods heeft een herbestemming plaatsgevonden van transportfunctie tot praktijkruimte aan huis, te weten een praktijk voor offshore engineering. Niet dit gebouw, maar het woonhuis was oorspronkelijk het onderwerp van transitie. Opdracht was het huis te verbouwen en uit te breiden voor de genoemde functie. Na vruchtbaar delibereren is besloten de bijgebouwen als onderdeel van de transitie te definiëren. Dit betekende dat de ontsierende loods een totale verandering zou moeten ondergaan. De keuze viel op een te ontwerpen houten schil die het gebouw, alsmede een derde gebouw, het kantoorgebouw van de voormalige transportonderneming qua beeld onder een noemer zou gaan brengen, een schil die over de bestaande gevels heen gemonteerd wordt als een complete make-over. Het ontwerp bestaat uit een betonnen plint met poeren, nieuwe gevelpuien, forse portalen en schotwerk van duurzaam inheems (bezaagd) Douglas, lamellen van red Cedar voor de nieuw geplaatste gevelpuien, tevens gekierd gemonteerde latten van red Cedar. Middels de lamellen voor de gevelpuien behoudt de loods zijn gesloten karakter, terwijl van binnen de ruimte zeer licht is. De detailleringen zijn divers, echter door het verticale karakter is getracht de gevels te binden tot een eenheid. De gevels en het dak zijn van binnen geïsoleerd met industriële dozen, het dak is afgewerkt met een zinklook felsdak met daklichten. Door niet te slopen maar te hergebruiken kunnen gebouwen die hun functie verloren hebben behouden blijven, hetgeen, mits de juiste keuzes gemaakt worden in het plan, duurzamer is dan sloop en nieuwbouw. Bovendien blijkt vaak dat bij hergebruik de bijzondere ruimtes en geschiedenis van een gebouw meerwaarde geven aan een de kwaliteit van de nieuwe functies. De loods met zijn gesloten mystiek, het hoge en lichte interieur, en zijn industriële karakter, vormt een geschikte ruimte en een markant gebouw voor de nieuw gewenste functies. De eigenaren hebben aangegeven dat wellicht in de toekomst het woonhuis ook een make-over zou kunnen krijgen zodat een visuele drie-eenheid op het terrein tussen de doorgaande Herenweg en het fraaie duingebied van Bergen zou kunnen ontstaan!

Indiener

Naam indiener
Hugo Schuurman

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Hugo Schuurman Architect
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Hugo Schuurman Philippa Schuurman

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Hans Out

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bureau Harder B.V, constructeur
Naam fotograaf
Juul Schuurman

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending