Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Landhuis Kuilenburg
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woonhuis
Adres
Bekslaan 30
Plaats
Vogelenzang
Gemeente
Bloemendaal
Gerealiseerd in
2019
(Bruto) Oppervlak (m2)
600m2
Bouwsom (euro)
Niet vrijgegeven

Algemene toelichting op het project

In 1840 bouwde jonkheer Willem Philip Barnaart (1781-1851) een landhuis in Vogelenzang. Het huis dient als zomerhuis voor zijn familie. 150 jaar lang bleef het huis die functie behouden totdat rond 1980 een nazaat van de Barnaart familie het huis permanent gaat bewonen. Rond die tijd is er centrale verwarming aangebracht. In het voorjaar van 2018 werden wij benaderd door de opdrachtgevers om mee te denken over verduurzamings-stappen voorafgaande aan de verbouwing van dit aangekochte landhuis, Kuilenburg, inmiddels een gemeentelijk monument. Opdrachtgever sprak in verkennende gesprekken al snel de ambitie uit om de monumentale waarden van het huis voorop te stellen en op duurzame wijze het huis te gaan bewonen, waarbij oorspronkelijke indeling, aanwezige materialen en karakteristieke elementen voorop stonden. Uit uitvoerig archiefonderzoek bleek dat er nauwelijks gegevens over het huis bewaard waren gebleven. Na zorgvuldig inmeten en uittekenen werd de waarde stelling en de conserverende- en verduurzamingsaanpak aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Bloemendaal gepresenteerd. Ruimtelijk is er weinig aangepast. Op de begane grond is ter plaatse van de keuken en bijkeuken een doorbraak gemaakt, en is er in de hal één doorgang bijgemaakt. Naar boven toe wordt het huis steeds informeler. De aanwezige symmetrische opzet van de begane grond herhaalt zich op de 1e verdieping. Alle kamers houden hun afmetingen. De as van de 1e verdiepingsgang wordt versterkt door het aanbrengen van 2 nissen aan de uiteinden. De nieuw gemaakte zoldertrap werd terzijde van die as gelegd. De zolderverdieping waar de bediendenkamers zich bevonden werd leeg gemaakt en met het vrijgekomen materiaal werd een nieuwe wand gezet, waarachter installatietechniek en bergruimte werd gecreëerd. De oude trap is als relikwie op de zolder aanwezig en het aldaar hergebruikte materiaal werd niet overgeschilderd, waardoor de sfeer van een oude zolder bleef behouden. De oude gevelstuclagen werden verwijderd om gevels te laten drogen en nieuwe stucsystemen werden aangebracht om het damptransport te reguleren. Het hele huis is uiteindelijk van binnenuit geïsoleerd. Opdrachtgever bewoont sinds eind 2019 een uiterst comfortabel monument, waar alle originele en bijzondere elementen van het 19e eeuwse landhuis zijn behouden.

Indiener

Naam indiener
Eric Bloemen en Marijke Gantvoort, architecten en energieadviseurs

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Architectenbureau Eric Bloemen en Gantvoort Architectuur
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Eric Bloemen en Marijke Gantvoort

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Mevrouw M.Pubben en de Heer A.IJzerman

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemersbedrijf vd Worp, Haarlem; Stucadoorsbedrijf Monks, Leiderdorp; Stock Dutch Design (inrichting), Haarlem;
Naam gebruiker
Mevrouw Pubben en de Heer IJzerman
Naam fotograaf
Jan Vonk fotografie, Amsterdam

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending