Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Lab 44
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Deels Horeca en deel ambachtelijke productie food & drink
Adres
Middenweg 44
Plaats
Zaandam
Gemeente
Zaanstad
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
780
Bouwsom (euro)
1,6M

Algemene toelichting op het project

Lab 44 is gevestigd in het voormalige Laboratorium van de oude wapen en munitiefabriek op het monumentale Hembrugterrein, gelegen in Zaandam, op de rand met Amsterdam, ooit het centrum van de stelling van Amsterdam. Het pand van 1918 (dus honderd jaar oud dit jaar!) stond op instorten maar is door een snelle en adequate actie van het RVB, Stadsherstel (onder wiens auspiciën de restauratie heeft plaats gevonden) en Lord Flashheart behoed daarvoor.

Vooruitlopend op de verdere ontwikkeling van het terrein (de nieuwe eigenaar sinds deze maand is ABC vastgoed), is in 2016 aangevangen met de restauratie. In mei 2017 is het geopend en sindsdien een grote hit. Het geheel opereert onder de naam Lab 44, dus de voormalige functie (hier werden 100 jaar geleden gifgassen ontwikkeld!) i.c.m. het straatnummer. Het credo is 'voor Makers & Eters', in die zin dat we niet alleen horeca hebben maar ook actief bezig zijn met de ontwikkeling (Lab!) en productie van een viertal Food & Drink concepten, t.w. bier (een kleine brouwerij), Zaanse Sambal, Rijstepap en een speciaal pizza concept uit Italie.

Daarnaast heeft Proud Design er een atelier voor de ontwikkeling van verpakkingen, specifiek voor de Food & Drink industrie. Door de dieptewerking van glas richting de buitenring en het aanbrengen van een entresol over driekwart van het atrium ontstaat een onmiskenbaar 3-D effect. Alles wat oud was en nog goed genoeg, is bewaard gebleven. Dit contrasteert wel goed met het nieuwe, dat overigens in monumentale stijl is terug gebracht. De ruimte om het pand heeft een zeer hoog 'leisure gehalte' waardoor het bij mooi weer de indruk wekt van een strandtent.

Met de verdere ontwikkeling van het terrein willen wij dit concept verder uitbreiden met het naast gelegen pand en een verdubbeling van de hoeveelheid groen. Op deze wijze moet het een 'omweg waard' bestemming worden binnen de metropool Amsterdam. Maar afgaande op de drukte, is dat het al ...... Verder is het vermelden waard dat zeer veel zaken in eigen beheer zijn gedaan en met partijen, zoals kleinschalige industriële ontwerpers, allen uit de Zaanstreek. Dit verhoogt de lokale betrokkenheid.

Indiener

Naam indiener
Paul Riteco

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Eigen Beheer (int) & Hooyschuur Architecten / Stadsherstel (ext)
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Linda Rijlaarsdam, Karin Hoorn en Jeroen Hooyschuur

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Lord Flashheart

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
zie boven
Naam gebruiker
Lab 44 (Hoop doet Eten BV), Brouwerij Hoop, House of Proud, Minsitry of Spicy Business
Naam fotograaf
Jeroen Niezen / Raimo van Nooij

Afbeeldingen & Projectinformatie

Deel deze inzending