Categorie

Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Huis M&M Funen
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Atelierwoning
Adres
Funenpark
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
225

Algemene toelichting op het project

Op de kop van het Funenpark in Amsterdam maakt een industrieel complex van bedrijfshallen plaats voor een bijzondere atelierwoning op steenworp afstand van het centrum. Huis M&M valt gelijk op door de 30 meter lange en 9 meter hoge abstracte gevel. Deze geeft het park een nieuw front met een goud geanodiseerd hek als eigentijds sieraad. Op een footprint van 30 meter breed en 5 meter diep ontwikkelt de woning zich rondom een patio en twee compacte houten kernen.

De woning laat zien hoe de specifieke eigenschappen van de plek als basis kunnen dienen voor een uniek ontwerp waarbij de relatie tussen park, gebouw en interieur centraal staat. Zo verwijst de industriële en geometrische benadering van de gevel naar het voormalige karakter van deze plek: een restant uit het industriële verleden. Waar mogelijk zijn circulaire materialen toegepast waarbij elementen uit de oude loods terugkomen in de nieuwe atelierwoning. Zo zijn de sheddaken die in het oude pand aanwezig waren teruggebracht in het atelier en zijn de originele stalen spanten opnieuw gebruikt.

Het ontwerp voor Huis M&M speelt met het spanningsveld tussen enerzijds de continue, vrije en open leefruimte rondom de houten kernen en anderzijds de besloten en geborgen plekken daarbinnen. De woning heeft een sterke gelaagdheid van publiek naar privaat, van open naar gesloten. Via het scherm dat wordt gevormd door de gevel, gaat het publieke karakter van het Funenpark over in de meer besloten ruimtes en tenslotte in de geborgen plekken in de houten kernen. Openingen op strategische plekken verbinden de verschillende zones van de woning en zorgen af en toe voor een verrassend perspectief. De patio is ingezet als buffer tussen het woon- en het werkgedeelte van de woning en geeft daarmee een antwoord op de wens van de opdrachtgevers om hun werkplek nabij te hebben en tegelijkertijd afstand te kunnen nemen van het werk.

Indiener

Naam indiener
Marijn Schenk

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
NEXT architects en Claudia Linders
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marijn Schenk en Claudia Linders

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Particulier (Armand Mevis en Maureen Mooren)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Pieters Bouwtechniek, M-TRiX Installatie Adviseurs
Naam fotograaf
Ossip van Duivenbode en NEXT architects

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF