Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Energie, klimaat en duurzaamheid, Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
Hotel Jakarta
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Hotel
Adres
Javakade 766
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
16500
Bouwsom (euro)
38000000

Algemene toelichting op het project

Met het plan Hotel JAKARTA, ontworpen door SeARCH, heeft WestCord Hotels de tender gewonnen die door de gemeente Amsterdam is uitgeschreven voor de ontwikkeling van een hotel op de Kop van Java-eiland. Vanwege de prominente locatie, heeft de gemeenteraad voor deze locatie naar een uniek hotelconcept gezocht. Niet alleen de architectuur was hierin leidend, maar ook de publieke invulling en duurzaamheid. Hotel Jakarta is BREEAM Excellent **** gecertificeerd; het is een energieneutraal gebouw met 200 luxe houten prefab hotelkamers en een skybar die allemaal een betoverend uitzicht hebben over het IJ.

SeARCH heeft de unieke prefab units ontwikkeld waardoor alle kamers in minder dan drie weken tijd on site geplaatst konden worden. Het hotel heeft transparante glazen gevels en een 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft.

Er is nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage. Naast het duurzame casco van het hotel, zijn vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem.

Het 4 sterren hotel symboliseert de historische maritieme connectie tussen Amsterdam en Azië. En is ontworpen als een publiek gebouw met een doorgang naar publieke voorzieningen als een wellness en zwembad, een ”pasar” met allerlei horeca en culturele activiteiten voor de nieuwsgierige wereldreiziger, maar ook voor de buurtbewoners en andere Amsterdammers. De grote publieke subtropische binnentuin is door de transparantie van het gebouw een verlengstuk van de serie binnentuinen op Java-eiland. Deze subtropische tuin wordt in samenwerking met De Hortus ontworpen en onderhouden. Het Tropenmuseum helpt ons met de culturele programmering.

Indiener

Naam indiener
Kim François

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
SeARCH
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Bjarne MASTENBROEK, Kathrin HANF, Jurjen DE GANS, Theo TULP, Gabriel BOUTSEMA

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
WestCord Hotels

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
De Nijs, Ursem, ULC
Naam fotograaf
SeARCH, WestCord

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending