Categorie

Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Hof van Wognum
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouw
Adres
Kerkstraat 68
Plaats
Wognum
Gemeente
Medemblik
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
4130

Algemene toelichting op het project

Aan de noordzijde van de oude dorpskern van Wognum, op een historische locatie waar ooit de majestueuze katholieke kerk van Wognum stond, en later de Hiëronymusschool, is Hof van Wognum verrezen. Breddels Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor 26 levensloopbestendige woningen en appartementen voor senioren aan de Kerkstraat. Het bijzondere ontwerp is erop gericht om een sociaal veilige woonomgeving te bieden. De woningen zijn zuinig in het verbruik van energie door de toepassing van innovatieve duurzame technieken.

In samenwerking met WoonGraag / Planadvies uit Heiloo is het initiatief voor levensloopbestendige en zorggeschikte woningen onder de naam ‘Hof van Wognum’ uitgewerkt. De woningen zijn geschikt om er zo lang mogelijk in te blijven wonen en het is ook mogelijk om er 24-uurs zorg te ontvangen. De omgeving van de woningen is integraal toegankelijk, dat houdt in dat de woning, zonder hindernissen, bereikbaar is vanaf de openbare weg. De woningen zijn gelijkvloers en comfortabel, voorzien van extra services en waar gewenst uitgerust met extra luxe en gemaksdiensten.

De woningen zijn gelegen in de nabijheid van een groot aantal winkels, een aantal maatschappelijke voorzieningen en twee zorgsteunpunten. Als stedenbouwkundige opzet is gekozen voor een hofje waarbij de bewoners de voordelen hebben van het gemeenschappelijke zoals de saamhorigheid, veiligheid en de hoftuin gecombineerd met het volledig individueel wonen.

De architectuur van het plan is karaktervol, enigszins historiserend en gebaseerd op de architectuur van de 'Amsterdamse School' met gebruik van traditionele materialen en duurzame detaillering zoals, bakstenen met veel metselwerk accenten, staand metselwerk, rollagen en keramische dakpannen. Kortom, modern en van deze tijd, maar ook met een vertrouwde uitstraling.

Indiener

Naam indiener
Nico Neuvel

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Breddels Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Paul Breddels, Peter Beerepoot, Nico Neuvel, Jeroen Borst

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
De Woonschakel, Kuin BV

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
A. Harder BV Adviesbureau voor draagconstructies
Naam fotograaf
Dick Breddels

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending