Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Mobiliteit en ruimte

Projectgegevens

Naam project
Graaf Wichmanlaan
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen en werken
Adres
Graaf Wichmanlaan 30
Plaats
Bussum
Gemeente
Gooise Meren
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
Nieuw atelier: 60m2 / uitbreiding villa 70m2
Bouwsom (euro)
EUR 500.000,-

Algemene toelichting op het project

Uitbreiding monumentale villa, nieuw atelier en natuurtuin

Voor een particuliere opdrachtgever realiseerden we, in samenwerking met Landschapsbureau Marlies van Diest, de uitbreiding van een karakteristieke villa uit 1890. De villa, behorend tot het beschermd dorpsgezicht, ligt middenin een lommerrijke villawijk nabij het centrum van Bussum. Zichtlijnen en een optimale beleving van buiten zijn de uitgangspunten geweest voor zowel het ontwerp van de tuin, de uitbouw van de villa als het nieuwe atelier. De uitbreiding van de extra leefruimte in de villa is verdeeld over woonkeuken en een lichte leefruimte in de achterkamer. Grote raampartijen met slanke stalen kolommen vervagen de grens tussen binnen en buiten. Villa, atelier en tuin lijken een natuurlijk spel met elkaar te spelen. Het zijn losse elementen die door materiaalgebruik, positionering en zichtlijnen voortdurend met elkaar in verbinding staan. Door het atelier op een houten vlonder te plaatsen lijkt hij te zweven boven de tuin. Voor een optimaal werkklimaat in het atelier is met de positionering ook rekening gehouden met de inval van noorderlicht.

Materiaalgebruik en verduurzaming

Gelijktijdig met de uitbreiding is de villa ook aangepast aan de eisen van de huidige tijd en flink verduurzaamd. Dubbele beglazing, een warmtepomp en vloerverwarming. Er is gekozen voor toepassing van materialen die licht en rank ogen: een felsdak, een stalen kolommenverdeling en stalen spanten voor het atelier. Het atelier oogt stoer en robuust maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en licht door de combinatie van materialen: hout, glas, staal en beton.

Tuinontwerp

In deze opgave is samengewerkt met ontwerpbureau Marlies van Diest Ontwerp. Zij maakte een heldere driedeling die de tuin rust, ruimte en ordening geeft. Redelijk ongewoon voor een natuurtuin, maar het geeft heel goed de samenhang tussen villa, atelier en tuin weer. De tuin is een ecosysteem op zichzelf. Afgekoppeld hemelwater van zowel huis als atelier worden via infiltratiekratten en een inundatievijver gebruikt voor irrigatie. De variatie in beplanting trekt gedurende een groot deel van het jaar ook bijen en vlinders aan.

Indiener

Naam indiener
Bob Custers

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
VOCUS Architecten & Landschaps- en tuinontwerpbureau Marlies van Diest
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Bob Custers & Marlies van Diest

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Familie Janssen - Van der Heijden

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Adviesbureau Bekendam & Partner BV
Naam gebruiker
Familie Janssen - Van der Heijden
Naam fotograaf
Roos Aldershoff

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF