Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Identiteit en icoonwaarde, Transformatie landelijk gebied

Projectgegevens

Naam project
Lichtpoort
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Design innovatie van de Afsluitdijk
Adres
Afsluitdijk
Plaats
Afsluitdijk
Gemeente
Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân
Gerealiseerd in
2017

Algemene toelichting op het project

De nieuwe futuristische entree van de dijk "Lichtpoort" brengt 60 monumentale heftorens uit 1932 terug tot de essentie. De gebouwen zijn volledig gerestaureerd. In de avond wordt het originele ontwerp van architect Dirk Roosenburg, de grootvader van architect Rem Koolhaas, letterlijk uitgelicht door de koplampen van auto’s. Het licht van koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s waardoor de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten en de entree futuristisch maken.

Het ontwerpprincipe van "Lichtpoort" was om geen objecten toe te voegen maar het bestaande te versterken. Het principe is ook om het licht te gebruiken wat er al is, namelijk de koplampen van de auto's.

Door het lichtspel in de vleugels van vlinders te onderzoeken, ontstond de inspiratie om met retro-reflectie licht te werken. Als er geen auto’s zijn, is er ook geen licht. Deze manier van licht gebruiken heeft geen stroom nodig en geeft geen lichtvervuiling voor de omringende flora en fauna.

"Lichtpoort" viert aan de ene kant de historie van de Afsluitdijk en de heftorens van Dirk Roosenburg. Door de renovatie zien de gebouwen er weer uit als witte tempels. In de avond komt de andere kant van het ontwerp tot leven, waarin de blauwdruk lijnen van de architect tot leven komen. Het viert de schets van de architect in zijn historie. Maar het geeft ook een futuristisch, Tron-achtig gevoel aan de plek, alsof je door de toekomst rijdt, wat gaat over nieuw licht en energie.

"Lichtpoort" is een openbaar project dat de mogelijkheden toont van nieuw gebruik van energie en landschap. Nederland ligt voor een groot gedeelte onder water niveau. Watertechniek en design zit dus al in ons originele landschap. Echter nemen we dit toch vaak voor lief. De Afsluitdijk en "Lichtpoort" brengen dit innovatieve denken opnieuw onder de aandacht en het belang hiervan. Ook is "Lichtpoort" een concreet voorbeeld van het beleid van de Rijksoverheid om alle rijkswegen in 2030 energie-neutraal te hebben.

 

Indiener

Naam indiener
Marie-Anne Souloumiac

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Studio Roosegaarde
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Studio Roosegaarde

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nieuwe Afsluitdijk

Betrokken partijen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending