Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
De Wittenberg
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Short Stay Apart Hotel in voormalig verpleeghuis
Adres
Nieuwe Keizersgracht 570-802, Nieuwe Kerkstraat 159-161
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
10000

Algemene toelichting op het project

Lange tijd was De Wittenberg in Amsterdam in gebruik als zorginstelling. Het gebouw voldeed echter niet meer aan de eisen van deze tijd en in 2014 volgde sluiting. De bewoners verhuisden naar een andere locaties. Een zoektocht naar een nieuwe bestemming leidde uiteindelijk tot het plan om in het voormalige Oude Mannen en Vrouwen Huis 115 short stay appartementen te realiseren en het Luther Museum Amsterdam.

Het Oude Mannen en Vrouwen Huis De Wittenberg ligt op de hoek van de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Kerkstraat, in het centrum van Amsterdam. Het oudste deel stamt uit 1772, in 1856 en 1876 werden er twee uitbreidingen aan toegevoegd, overigens los van het oorspronkelijke gebouw. Eigenaar was en is de Lutherse gemeenschap Diaconie die er lange tijd minderbedeelde oude mannen en vrouwen in opving. Na een ingrijpende verbouwing fungeerde het sinds begin jaren zeventig van de vorige eeuw als verpleeghuis.

Het gebouw is geheel gestript met uitzondering van de monumentale regentenkamers en kerkzaal, maar de oorspronkelijke structuur blijft, net als het gevelbeeld, intact. De luchtbruggen en opslagruimten tussen de gebouwen zijn weggehaald; daarvoor in de plaats is een nieuw transparant glazen gebouw ontworpen dat dient als de hoofdontsluiting, en zijn de oorspronkelijke gevels van de bestaande bouw weer in oude luister hersteld. In het complex zijn 115 appartementen gerealiseerd. 1-, 2- en 3-kamerappartementen. In het regenten deel van het gebouw zal het Luthers Museum Amsterdam gevestigd gaan worden. De voormalige kerkzaal is ook geschikt als zaal voor publieke en buurtfuncties.

Indiener

Naam indiener
Lodewijk van der Veen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Rappange & Partners Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Kees Doornenbal

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
OMVH

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Hillen & Roosen aannemer, Strackee bouwadviesbureau
Naam gebruiker
SACO Apartments Wittenberg BV
Naam fotograaf
Bart Kwant, Robert Poeze

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending