Categorie

Stedelijke vernieuwing
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
De Groene Trede
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Eerste woongebouw in stedelijke ontwikkeling NS-knooppunt Heerhugowaard
Adres
Stationsweg 114
Plaats
Heerhugowaard
Gemeente
Dijk en Waard
Gerealiseerd in
2022
(Bruto) Oppervlak (m2)
Ca. 6.550 m2

Algemene toelichting op het project

Pionier in nieuw Stationsgebied

Het Stationsgebied Heerhugowaard zal zich in de komende jaren ontwikkelen tot een nieuw, levendig stadsdeel. Het wordt een unieke woonwijk, een scharnierpunt tussen het groene achterland van Broek op Langedijk en het stationsgebied van Heerhugowaard. Het gebouw grenst aan de Stationsweg, een cultuurhistorische route die de eeuwenoude verbinding vormt tussen de 2 plaatsen. Het gebouw staat solitair tussen de oude bedrijfsgebouwen of de lege percelen van inmiddels gesloopte bebouwing. De transformatie van een ouderwets bedrijventerrein met weinig tot geen ruimtelijke kwaliteit, naar een bruisende centrumwijk, is op hetzelfde moment gestart als de ontwikkeling van De Groene Trede. Het lange ontwikkeltraject is hier het gevolg van. Alhoewel verdere (bouw-)plannen voor het nieuwe gebied in volle ontwikkeling zijn, laat de uitvoering daarvan voorlopig op zich wachten. De Groene Trede zet als voorloper de toon, en laat het volle potentieel zien van de nieuwe stedelijke wijk.

Groene gevels

Het naastgelegen natuurgebied Oosterdel vormt een inspiratie voor het gebouw. In het gebouw wordt veel beplanting opgenomen, zoals verticale groenstroken in de gevels. Tevens zijn de randen langs de buitenruimten uitgevoerd met grote plantenbakken. De balkons, die trapsgewijs oplopen richting het centrum van Heerhugowaard, bieden een wijds uitzicht over het Oosterdel gebied. De naam “De Groene Trede” komt voort uit de trapvormige architectuur. Groene gevels hebben een toegevoegde waarde voor de stedelijke omgeving. Deze gevels vangen fijnstof op, reguleren de temperatuur van het gebouw, verkoelen de stad en zien er mooi uit. Aan de zijde van het NS-station heeft het gebouw een meer stedelijke uitstraling.

Duurzame woningen

Er zijn 67 appartementen ondergebracht in het gebouw De appartementen verschillen in afmetingen van studio’s en woon/werkunits tot 3-kamer woonunits. De ligging nabij het NS-station zorgt voor een optimale verbinding met Amsterdam. Met het aanbieden van deelauto’s wordt verder in duurzame mobiliteit voorzien.

Indiener

Naam indiener
Joost Breebaart

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Breebaart Korver BNA BV Architecten & Bouwmanagement
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Joost Breebaart

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Henselmans Bouw & Ontwikkeling

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Kuiper Compagnons, Projectgroep gemeente Dijk & Waard, Harder Constructie & Advies bureau, Sijperda-Hardy Adviesbureau
Naam fotograaf
Joost Breebaart

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending