Categorie

Utiliteitsbouw
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
De Alliantie HQ
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Kantoor
Adres
Jan van der Heijdenstraat 36
Plaats
Hilversum
Gemeente
Hilversum
Gerealiseerd in
dec 2015 - jan 2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
7940 m2
Bouwsom (euro)
640 euro/m2 ex. interieur

Algemene toelichting op het project

Naar ontwerp van Studioninedots is een jarenzeventig-gebouw op het Lucentterrein in Hilversum getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie. De meest in het oog springende ingreep betrof het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de robuuste betonconstructie. Zo ontstond een spectaculaire vide van vier verdiepingen, een levendig hart met veel daglicht dat de verschillende afdelingen verbindt. Verbinden was dan ook het leidend principe bij het ruimtelijk ontwerp. De Alliantie concentreert in het nieuwe hoofdkantoor namelijk haar vestigingen en om de nieuwe collegiale relaties en die met bezoekers te faciliteren, hebben alle collectieve functies een plek aan het atrium gekregen; de ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s op de verdiepingen. Het dynamisch karakter van het atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende stalen trappen, overhangende balkons, passages en doorzichten, maar bovenal doordat de vide binnen het beton-grid per verdieping verspringt. Dit is aan de buitenzijde ook goed te zien: grote glasvlakken binnen de kaders van de betonnen draagconstructie sparen een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel waardoor het gebouw ook een nieuwe identiteit kreeg. Binnen is direct duidelijk dat het weghalen van vloeren en muren letterlijk ruimte heeft geboden aan meer daglicht in het met 22 meter uitzonderlijk diepe, en voorheen dus donkere gebouw. Het constructieve raamwerk van het atrium is gevuld met geperforeerde houten panelen en stalen puien. Naast de akoestische kwaliteit zijn de wanden ook gebruikt voor het opnemen van de pantry’s, bibliotheek, kastruimte en display-plekken. Het voormalige industrieterrein Lucent in Hilversum wordt momenteel herontwikkeld tot woon-werkgebied. De bedrijven sloten er in de jaren tachtig hun deuren en van de vijf kantoorgebouwen bleven er twee behouden. De twee bleken in goede staat en kunnen na renovatie een tweede leven moeiteloos aan. Naast het kantoorgebouw van de Alliantie transformeert Studioninedots ook het tweede gebouw, en wel tot appartementencomplex. Dit zal eind 2016 worden opgeleverd.

Indiener

Naam indiener
Maaike Behm

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Studioninedots
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
De Alliantie

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Van Wijnen Utrecht BV, Adams Adviesbureau, Landstra Bureau, Clemens Lichtadvies, Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory, Lelsey Moore
Naam gebruiker
De Alliantie
Naam fotograaf
Peter Cuypers

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending