Adviseursbijeenkomst De Nieuwe Adviseur

Geen welstand meer maar goede omgevingskwaliteit. Het is even wennen, maar dit is de taal van de Nieuwe Adviseur. Op dinsdag 27 februari 2024 kwamen we bij elkaar voor onze eerste adviseursbijeenkomst van 2024. We hadden het over de geleidelijke verbreding van onze adviestaak o.a. in relatie tot de Omgevingswet. Nu de wet op 1 januari jongstleden eindelijk is ingevoerd, lijkt veel hetzelfde te blijven, maar verandert er toch geleidelijk een heleboel.

Dat wat wij de afgelopen jaren hebben voorbereid, een bredere en vroegtijdiger inzet van onze multidisciplinaire adviescommissies, blijkt in de meeste gemeenten ook zo te zijn vastgesteld.

Commissies hebben niet meer een welstandsrol, maar een integrale rol op omgevingskwaliteit. Dat is tegelijkertijd ook wel ingewikkeld. Hoe ga je die nieuwe taal dan bezigen?

Om onze adviseurs handvatten te geven schreven Ingrid Langenhoff, Dorine van Hoogstraten en Aniek de Jong een nieuw kwaliteitshandboek voor onze adviseurs wat werd gepresenteerd. José van Campen stelde een nieuw adviesformat op dat landelijk wordt uitgerold.

Het resultaat van de avond? Het was een interactieve avond waarin we elkaar veel vragen stelden, met soms veel twijfels: hoe gaan we dit doen? Met succesvoorbeelden en soms ook wel met overmoedigheden. Het is een work in progress, de komende jaren.

(Beeldverantwoording: Anna Groentjes)