WINNAAR
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2018
MOOI NOORD-HOLLAND
Placemaking

Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Van Eesteren Paviljoen
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Ruimte voor tentoonstellingen, bijeenkomsten, debat en ontmoeting
Adres
Noordzijde 31
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
342
Bouwsom (euro)
€ 700 000.- excl. BTW

Algemene toelichting op het project

Licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas

Hoe eenvoudig en bescheiden het paviljoen ook is, met een afwisseling van open, glazen delen en kloeke houten panelen, is zowel het in- als exterieur een prachtige ritmische ode geworden aan het optimistische modernisme van de wederopbouwtijd.’ Bernard Hulsman in NRC, 21 10 2017

Het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe onderkomen voor de Stichting Van Eesterenmuseum, een organisatie die zich richt op het culturele erfgoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897- 1988) in de meest brede zin. Het donkergebeitste, houten gebouwtje staat op een driehoekige kavel aan de noordoever van de Sloterplas die Van Eesteren zelf ooit als plek voor een gebouw had aangeduid. Het paviljoen maakt daarmee deel uit van de heroïsche periode waarin de modernistische tuinsteden werden aangelegd. De plek vormt een scharnierpunt tussen de monumentale oeverpromenade met haar geometrisch aangelegde bomenrijen en de meer informele westkant met de jachthaven.

Door de volwassen bomen en de natuurlijke veroudering van vele elementen oogt het gebied inmiddels verrassend natuurlijk. De voor het paviljoen gekozen materialen en kleuren zijn afgestemd op het volgroeide parklandschap. De vormentaal daarentegen is schatplichtig aan het modernisme van de tijd waarin de Sloterplas is ontstaan. Met een bewust gekozen combinatie van moderne eenvoud, duidelijke lijnen, veel natuurlijk licht en natuurlijke materialen refereert het ontwerp aan Scandinavische paviljoens en huizen uit de 50er en 60er jaren. Het karakter, de ruimtelijkheid en de akoestiek van het paviljoen worden bepaald door hout als het belangrijkste materiaal voor constructie en afwerking. De architectuur, het duurzame materiaalgebruik en de geavanceerde technologie van de geprefabriceerde constructie, passen zowel bij het gedachtegoed van Van Eesteren als bij de huidige tijd.

Het nieuwe paviljoen heeft een in onbruik geraakte, overwoekerde plek veranderd in een centraal herkenningspunt met veel verblijfskwaliteit en een positieve uitstraling op de openbare ruimte in de omgeving. De architectuur ondersteunt de ambities van de gebruikers die met hun werk een belangrijke bijdrage willen leveren aan een (her)waardering van de architectuur en stedenbouw van de Westelijke Tuinsteden. Het vriendelijke, multifunctionele interieur biedt ruimte aan lezingen, debat, tentoonstellingen en sociale ontmoetingen voor wijkbewoners en vakpubliek.

 

Indiener

Naam indiener
Anouk de Wit/ Mechthild Stuhlmacher

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Korteknie Stuhlmacher Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Mechthild Stuhlmacher, Rien Korteknie

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stichting Van Eesterenmuseum

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Adviesbureau van der Weele, installaties; Jaap Dijks, H4D, constructie; Job Rompa, het Echte Werk, grafisch ontwerp
Naam gebruiker
Stichting Van Eesterenmuseum
Naam fotograaf
Luuk Kramer

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF