Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
Periscoop Villa
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen
Adres
Breelaan 103
Plaats
Bergen
Gemeente
Bergen
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
500 m2
Bouwsom (euro)
EURO 2.000.000

Algemene toelichting op het project

Een bijzonder aspect van de woonhuisarchitectuur is dat het archetype van het Nederlands woonhuis – een blokvormig volume onder een kap – in de loop der eeuwen steeds weer nieuwe interpretaties kreeg. Ons ontwerp-concept is een vloeiende overgang van een traditionele dakvorm naar een atypische, sculpturale dakvorm, met het silhouet van een periscoop. Dit benadrukt de overgang van introvert naar extravert wooncomfort, oftewel van gesloten aan de voorzijde naar open aan de tuinzijde. Een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever. De routing in het huis maakt dit concept voelbaar, waarbij de ruimtes tevens zoveel mogelijk volgens het bioritme van de bewoners zijn gesitueerd en door de draaiing van de zon van oost naar noord zijn georiënteerd. Aan de westzijde ligt de woonkamer, die wordt begrensd met glaspuien langs de tuin. De periscoopvorm bood de mogelijkheid op de verdieping een balkon te realiseren, dat voor de begane grond een veranda vormt. Bij binnenkomst wordt direct oriëntatie geboden middels de vide waarbij het verloop van de dakvorm ook voelbaar wordt. De trap startend uit het souterrain verbindt als een architectuurroute de etages met elkaar en wordt geaccentueerd door een lichtstraat in het dak. De hoofdslaapkamer is gelegen op de verdieping en bereikbaar met een lift, die bijdraagt aan de levensloopbestendigheid van de woning. De villa valt naast het eigenzinnige silhouet op door de zorgvuldige, abstracte detaillering, zoals de in staand verband gemetselde bakstenen in de raampenanten. De grijsgroene bakstenen in Hilversums-formaat zijn zonder stootvoegen aangebracht. De belangrijkste openingen met diepe neggen zijn aangezet met een afschuining vervaardigd uit maatwerk stenen. Het interieur bestaat uit warme materialen en is benaderd als een ‘gesamtkunstwerk’. Grijze en zwarte tinten zijn constanten in het minimalistisch vormgegeven vaste meubilair. Een aantal plekken is geaccentueerd met steenachtige, meer ruwe elementen in aardkleuren. Ook brede eiken vloerdelen, stalen kozijnen en onbeschilderd stucwerk (met sporen van het aanbrengen) zijn bepalend voor de atmosfeer.

Indiener

Naam indiener
Roy Plevier

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
HOOPE+PLEVIER Architects
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jos Hoope & Roy Plevier

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
I. Brull & R. Versloot

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Pieter de Boer, Harder Advies, DeNis, M&O
Naam fotograaf
Herman van Heusden

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending