Hoofdstuk 4

Uw adviezen in 2020

4.1 Effect van de adviezen

Het effect van de adviezen kan groot of klein zijn, afhankelijk van de aanvraag. Veelvoorkomend zijn plannen waarbij de ontwerpers zich zodanig focussen op de financiële haalbaarheid, het incorporeren van de wensen van de aanvrager, danwel een maximalisatie van vierkante meters, dat ze de directe omgeving van het plan weleens vergeten. In die gevallen adviseert de commissie op eenheid (in uitbreidingen, hun vorm en materiaal), het beperken van blinde gevels en hoge erfafscheidingen, het zoveel mogelijk bewaren en versterken van landschappelijke doorzichten, het vermijden van (rommelige) obstakels, het kortom contextualiseren van het ontwerp. In sommige gevallen is de kwaliteit van het ontwerp al hoog, maar ziet de commissie zich voor de taak gesteld vragen te stellen bij de uitvoering of andere verbeterpunten.

Een voorbeeld is het woonhuis aan de Herenweg 26a. Het betrof hier een ontwerp dat niet paste binnen de criteria van de welstandsnota, maar waar de commissie voldoende kwaliteit zag om daarvan af te wijken. Voorwaarde was wel het ontwerp meer te integreren in het landschap en de openheid te versterken. Dat dit uiteindelijk is gelukt, werd ook door de ontwerpers gewaardeerd. Ook zij zijn immers gebaat bij een zorgvuldige uitvoering en ervaren het overleg met vakgenoten als prettig en opbouwend.

Herenweg 26a Beeld: Blauwdruk Bouw BV

Meer plannen waarbij de commissie een duidelijke rol heeft kunnen spelen zijn toegelicht in de beeldende pagina’s van dit jaarverslag.

4.2 Kwaliteitsgesprekken, procesbegeleiding, beleidsontwikkeling

De adviseurs van MOOI Noord-Holland doen meer dan hun werk in de gemeentelijke adviescommissies. Wij ondersteunen vrijwel alle gemeenten in Noord-Holland bij het behoud en de ontwikkeling van omgevingskwaliteit. Zo is de commissie betrokken bij de beoordeling van ruimtelijke plannen en bij procesbegeleiding waar nodig.

4.3 Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten kunnen bij het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland terecht met vragen over alles wat met erfgoed en cultuurlandschap te maken heeft. Het Steunpunt is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE. Het Steunpunt organiseert diverse netwerk- en kennisbijeenkomsten door het jaar heen en levert informatie over erfgoed in de Omgevingswet en het landschaps- en erfgoedbeleid van diverse overheden. Ook kunnen gemeenten concrete zaken voordragen voor een expertmeeting, een onderzoek of als interessant voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en herbestemming of het inpassen van zonnevelden in een kwetsbaar cultuurlandschap. Kijk voor inspiratie en voorbeelden eens op www.steunpunterfgoednh.nl. De Steunpunt-kaartviewer biedt een rijke bron aan informatie over allerlei erfgoedzaken, ook in uw gemeente.

De gemeente Wijdemeren heeft ook gebruik gemaakt van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.

  • Op 12 maart 2020 organiseerde het Steunpunt een netwerkbijeenkomst in de burgerzaal van Het Raadhuis te Hilversum. Deze bijeenkomst is bezocht door Andre Debie, juridisch medewerker en Ellen ten Boom, vergunningverlener en adviseur monumenten bij de gemeente.
  • Op 27 mei 2020 organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt een bijeenkomst met als thema de Verduurzaming van wederopbouwwijken. Deze bijeenkomst is bezocht door Andre Debie, juridisch medewerker bij de gemeente.
  • Op 25 juni 2020 organiseerde het Erfgoedteam van het Steunpunt een Zomerexcursie naar De Krijgsman in Muiden. Deze excursie is bezocht door Ellen ten Boom, vergunningverlener en adviseur monumenten bij de gemeente.
  • Op 29 oktober 2020 organiseerde Erfgoedteam van het Steunpunt een bijeenkomst met als thema Behoud van groen erfgoed. Deze bijeenkomst is bezocht door Ellen ten Boom, vergunningverlener en adviseur monumenten, Martin Tijdgat, adviseur en areaalbeheerder bomen en groen en Aya Bos, Procesmanager bij de gemeente.
  • Op 2 november 2020 organiseerde het Steunpunt een masterclass Dakbedekking en goten. Deze bijeenkomst is bezocht door Jurgen de Jong, Inspecteur toezicht en handhaving en door Sabrina Abdoel, bouwinspecteur bij de gemeente Wijdemeren.
  • Op 16 november 2020 organiseerde het Steunpunt een masterclass Kozijnen, beglazing, houtrot en houtaantasters. Deze bijeenkomst is bezocht door Jurgen de Jong, Inspecteur toezicht en handhaving en door Sabrina Abdoel, bouwinspecteur en Glenn Vlaun medewerker Bouwtoezicht bij de gemeente Wijdemeren.
  • Op 19 november 2020 organiseerde het Steunpunt een masterclass Erfgoed en de Omgevingsvisie. Deze bijeenkomst is bezocht door Ellen ten Boom, vergunningverlener en adviseur monumenten bij de gemeente.