Voorwoord

Het jaar 2020 zullen we niet snel vergeten. Zoals bijna overal, veranderde ook de werkwijze van onze commissie ingrijpend. En dat van de ene op de andere dag.

Niet alleen zagen we onze gewaardeerde collega’s van de gemeente en de aanvragers alleen nog maar via het beeldscherm. Ook elkaar, waardoor even sparren met een kopje koffie er niet meer bij was. In plaats van in de raadzaal zaten we thuis, zagen we ieder in zijn of haar eigen huiskamer, of tegen de achtergrond van een spectaculaire skyline.

Zo’n nieuwe werkwijze was even schakelen, maar leverde ook veel interessants op. Zo kregen we de plannen digitaal aangeleverd, en van tevoren, in gedetailleerde vorm. Van dichtbij bestudeerd, met onderliggende stukken, konden we ons beter voorbereiden. Veel aanvragers konden zomaar even inhaken in de vergadering, ook al bevonden ze zich aan de andere kant van het land, of zelfs op hun vakantieadres. Dat betekende voor velen een lagere drempel, en dus een hogere opkomst. Dit bleek vaak goed te werken, omdat er minder sprake is van eenzijdig goed- of afkeuren, maar de mogelijkheid bood met elkaar in gesprek te gaan, argumenten uit te wisselen, verschillende mogelijkheden te verkennen, kortom het gesprek te voeren over ruimtelijke kwaliteit. Ook toehoorders, zoals omwonenden, konden eenvoudiger de vergadering bijwonen. We hebben de indruk dat dit ook door de aanvragers werd gewaardeerd.

Deze werkwijze, het voeren van een kwaliteitsgesprek, past eigenlijk heel goed bij de nieuwe manier van adviseren onder de Omgevingswet. In dit jaarverslag leest u er meer over.

Ondanks de grote veranderingen hebben we onze taak het afgelopen jaar dan ook met evenveel plezier vervuld. We zijn onze plantoelichter Ellen ten Boom en de afdeling vergunningen dankbaar voor de prettige en constructieve samenwerking.

drs. Sophie van Ginneken

Voorzitter Welstands- en Monumentencommissie Wijdemeren

“Ik ben er erg content mee met hoe we uiteindelijk samen het plan beter hebben gemaakt.”

Architect in de commissie 4 januari 2020